Bogaţii României de acum 100 de ani: Petru Groza avea o casă cât un castel la Deva, afaceristul Barbu Drugă era stăpânul portului de la Cetate jpeg

Bogaţii României de acum 100 de ani: Petru Groza avea o casă cât un castel la Deva, afaceristul Barbu Drugă era stăpânul portului de la Cetate

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Corespondenții „Adevărul”

Secolul trecut, cei mai bogaţi români erau cunoscuţi pentru petrecerile impresionante pe care le organizau, dar şi pentru bijuteriile scumpe şi moşiile impresionante pe care le aveau. „Adevărul“ vă prezintă astăzi harta bogătaşilor care stăpâneau România în urmă cu o sută de ani.

ARAD. Familia Neuman, deţinătoarea mai multor fabrici şi a unei echipe de fotbal

O familie de referinţă pentru Aradul începutului de secol XX a fost familia Neuman. O familie recunoscută pentru grija faţă de angajat, dar şi pentru munca pe care o ducea cot la cot cu proriul angajat. Ceea ce este de reţinut la membrii familiei Neuman, consta în atitudinea lor faţă de muncă şi faţă de angajaţi. Aceştia nu pregetau să lucreze ca simpli muncitori în fabricile pe care le deţineau, pentru a se familiariza cu procesele de producţie-mai ales în ceea ce privea fabricarea spirtului şi drojdiei.

Zona judeţului Alba nu era una foarte bogată în perioada interbelică. Alba Iulia intrase în istorie prin Marea Unire de la 1918 şi era din punct de vedere administrativ un oraş de mărime mică. Existau însă proprietari de castele, fabrici şi comercianţi care ieşeau în evidenţă. Cei mai mulţi erau fie de origine maghiară, fie evrei.  

Un indiciu privind bogăţia oamenilor din zonă poate fi ilustrat şi de maşinile care circulau pe străzile oraşelor sau drumurile dintre acestea. Parcul auto din Alba Iulia şi alte oraşe apropiate, existent în anul 1928 apare într-un act emis în urmă cu 84 de ani de Prefectura Alba. Documentul este deţinut de Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale.

Continuarea pe adevarul.ro