31 octombrie: Benito Mussolini devine şeful guvernului Italian  jpeg

Berlusconi a ajuns să-l citeze pe Mussolini pentru a justifica modul în care exercită puterea?

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția

Premierul italian, Silvio Berlusconi, a justificat, joi, modul în care se raportează la putere printr-o trimitere de ordin istoric, neobişnuită, la dictatorul fascist italian Benito Mussolini, relatează AFP, citată de Mediafax.

Întrebat, într-o conferinţă de presă, la Paris, în legătură cu riscul ca planul de austeritate adoptat de Guvernul său să conducă la pierderea viitoarelor alegeri, Berlusconi a făcut o digresiune privind felul în care se raportează la putere.

"Îndrăznesc să citez o frază a celui care era considerat dictator, un dictator mare şi puternic, adică Benito Mussolini, şi anume «Ei spun că eu am puterea. (Dar, ) acest lucru este fals. Poate că au (putere) ierarhii, dar eu nu ştiu nimic despre acest lucru. Ştiu că pot doar să ordon calului meu să meargă înainte, la dreapta şi la stânga, iar eu trebuie să mă mulţumesc cu acest lucru»", a declarat el.

"Deci, puterea, dacă există, nu aparţine celor care conduc guvernele diferitelor ţări", a conchis Silvio Berlusconi, care este acuzat în mod frecvent de opoziţie şi intelectualii italieni că a instaurat un regim care aminteşte de regimul fascist.

"Sunt în serviciul tuturor şi toată lumea mă poate critica, chiar insulta", a dat el asigurări, în timp ce se afla alături de alţi lideri, între care premierul israelian, Benjamin Netanyahu, prezenţi la Paris în cadrul unei reuniuni a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).