tratamente cu bere jpeg

Berea a stat la baza dezvoltării civilizaţiei umane

Un studiu realizat de arheologi canadieni arată că berea a fost unul dintre factorii care au stimulat dezvoltarea civilizaţiei umane în epoca de piatră.

Berea nu este doar cea mai consumată băutură alcoolică şi cea mai sănătoasă, atunci când este băută cu moderaţie, dar a şi contribuit la dezvoltarea civilizaţiei umane.

Potrivit unui studiu, fermierii din epoca de piatră cultivau cereale atât pentru a-şi asigura hrana zilnică, dar şi pentru a transforma grăunţele în bere. Iar acest lucru a ajutat la dezvoltarea civilizaţiei umane.

Arheologul Brian Hayden de la Simon Fraser University din Canada, autorul studiului, susţine că dovezile arată că berea era fabricată pentru a fi consumată la petreceri, care reprezentau evenimente majore pentru comunităţile umane din epoca de piatră şi care au dus la apariţia legăturilor şi cooperării între comunităţi, a puterii politice, a reţelelor de alianţe, toate acestea aflându-se la baza apariţiei unei societăţi complexe.

"În cadrul petrecerilor tradiţionale din lumea întreagă există trei ingrediente universal prezente. Carnea, un anumit tip de cereale, sub forma pâinii sau a păsatului de cereale, şi alcoolul.

Deoarece alcoolul necesită un surplus de cereale pentru a fi fabricat, dar şi mult timp şi efort, el era produs în societăţile tradiţionale aproape exclusiv pentru ocazii speciale, cu scopul de a-i impresiona pe oaspeţi, pentru a-i face fericiţi şi pentru a-i face să aibă o atitudine favorabilă faţă de gazde", se arată în studiul amintit.