Bastonul Mitropolitului Gavriil Callimachi, realizat din corn de narval | FOTO jpeg

Bastonul Mitropolitului Gavriil Callimachi, realizat din corn de narval | FOTO

📁 Muzeele României
Autor: Redacția

Una dintre cele mai fascinante piese din colecţiile Muzeului de Istorie Botoşani este bastonul Mitropolitului Gavriil Callimachi. Acesta a fost donat, alături de alte obiecte personale ale arhiereului, de către stră-strănepoata acestuia, Alexandrina Rodica Calimachi. Piesa este unicat, atât prin modalitatea de decorare, cât şi datorită faptului că a fost realizată din corn de narval, animal marin care trăieşte în Oceanul Arctic, în apropierea gheţarilor. Narvalul are o proemineţă osoasă care a inspirat în vechime imaginea animalului mitologic, unicornul (inorogului). 

Toiagul baston a fost deţinut de mitropolitul Gavriil Callimachi, însă el a fost folosit în alte circumstanţe decât cele arhiereşti, deoarece bastonul nu prezintă capătul cu însemnele şarpelui şi crucii aşa cum am întâlnit în reprezentările simbolice ale cârjei de mitropolit. Terminaţia din partea superioară este de formă sferică din argint ce poartă semnul 830 reprezentând puritatea metalului.

baston 4 jpg jpeg

Alături este ştanţată o însemnare conţinând ori litere din alfabetul japonez (făcând astfel legătura cu mărturisirea donatoarei privind artistul japonez, ori înscrisul este o reprezentare simbolică a unui obiect de cult). Sfera este ornamentată la bază cu motive geometrice, iar pe partea mai bombată a sferei se află în 4 medalioane reprezentări umane cu meşteri fierari care prelucrează metalul la foc deschis şi îl bat pe nicovală până este finalizat într-o armă de luptă (lamă de sabie sau cuţit).

baston 3 jpg jpeg
baston 2 jpg jpeg

Una din reprezentările medalionului pare a fi un cavaler care se luptă cu un balaur. După mărturia donatoarei, prelucrarea mânerului sferic ar fi atribuită artistului plastic japonez Katsushika Hokusai cu unul din pseudonime Hokusai, fapt greu de crezut deoarece renumitul artist japonez nu pare să fi venit în Europa iar specialiștii Muzeului Județean Botoșani găsit nicio informaţie legată de alte preocupări decât pictura. În ceea ce priveşte anii de viaţă a celor două personalităţi, ultimii 26 de ani din viaţa mitropolitului se suprapun cu primii 26 de ani din viaţa artistului japonez. 

baston 5 jpg jpeg

Gavriil Callimachi (n. c. 1710 - d. 20 februarie 1786, laşi) a fost cleric ortodox moldovean, care a îndeplinit demnităţile de mitropolit al Salonicului (1745-1760) şi mitropolit al Moldovei (1760-1786). Este ctitorul Catedralei "Sf. Gheorghe" din laşi, unde a fost şi înmormântat. Este fiul boierului moldovean Teodor Călmaşul, unchiul domnitorilor Grigore şi Alexandru Callimachi şi frate cu domitorul loan Teodor Callimachi. Ierarh învăţat, acesta a participat la organizarea învăţământului în Moldova, la organizarea tipografiei mitropoliei, a scos pe cheltuială proprie numeroase cărţi de cult. Numele lui se mai leagă şi istoricul mănăstirilor Dragomirna, Secu şi Neamţ.

baston 6 jpg jpeg

Foto: Facebook / Muzeul Județean Botoșani