Barurile de noapte de pe vremea lui Ceaușescu: băutură, fete și scandal

Autor 17846 vizualizări


Austeritatea nu era pentru toată lumea în perioada comunismului românesc. Protipendada Capitalei petrecea în barurile de noapte din București, în acordurile hiturilor vremii, clătindu-și privirile cu manechinele mamei Zina. Se consumau băuturi fine, se făceau și se desfăceau înțelegeri politice și se puneau la cale afaceri în cheie minoră, cu frigidere, congelatoare și mașini de spălat.

Moartea lui Cornel Patrichi, ”regele dansului” din vremea lui Ceaușescu, a readus în prim-plan povestea barurilor de noapte ale Capitalei. Viorel Păunescu, amfitrionul spectacolelor de la barul București, a evocat rolul-cheie jucat de talentatul coregraf în aceste locuri, sub privirile fiului cel mic al dictatorilor, Nicu Ceaușescu.

Barul București, fost Atlantic, închis de Elena Ceaușescu din cauza lui Nicușor

”Am colaborat cu Patrichi pentru toate cabaretele, inclusiv la barul București, fostul Atlantic. În 1976, Ceaușescu a trecut la un moment dat prin fața barului, pe locul fostului teatru Cărăbuș, și a întrebat ce se întâmplă acolo, ce spectacol e la Cărăbuș. Atunci a dispus să se facă barul București, cel mai mare din Capitală, unde să vină cei mai buni prieteni ai lui. Îl aprecia pe Patrichi, străinii veneau mereu aici să-i vadă coregrafiile. Inaugurarea s-a făcut atunci cu Stela Popescu și Ștefan Bănică. Eu am fost șef de complex”, și-a amintit Păunescu.

Barul București a devenit un reper pentru nomenclatura comunistă și preferatul mezinului familiei Ceaușescu, Nicușor, care s-a îndrăgostit aici de una dintre artistele vremii, Janina Matei. De altfel, această pasiune pare să fi condus la închiderea clubului, după cum a povestit într-un alt interviu Viorel Păunescu. Elena Ceaușescu, care nu vedea deloc cu ochi buni această poveste de dragoste, a dispus o serie de controale care să îngroape clubul. Pe locul lui s-a deschis o casă de modă.

Citește continuarea articolului aici