„Autopsia virtuală” a faraonului Tutankhamon jpeg

„Autopsia virtuală” a faraonului Tutankhamon

Oamenii de știință au realizat o „autopsie virtuală” a lui Tutankhamon, regele copil care a domnit în Egipt acum 3.300 de ani. Aceștia au folosit imagini ale mumiei sale făcute cu ajutorul computerului tomograf. Acestea arată că regele a suferit în urma a numeroase deformații și boli, fiind cauzate, în mare parte, de cosangvinizarea desfrânată din sânul familiei sale. Rezultatele cercetării vor fi dezvăluite într-un viitor documentar televizat.

Se știu foarte puține despre viața lui Tutankhamon, în afară de faptul că a preluat puterea în jurul anului 1332 î.Hr. când avea în jur de 8-10 ani și a domnit până la moartea sa, un deceniu mai târziu, la aproximativ 19 ani. Tatăl său, așa-zisul rege eretic Akhenaton, se presupune că a impus câteva reforme religioase haotice bazate pe credința că zeul soare Aten ar fi trebuit să fie venerat mai presus de celelalte zeități, ceea  ce a dus la mutarea capitalei de la Teba în noul oraș Amarna. Dar Tut, al 12-lea faraon al celei de-a XVII-a dinastii egiptene, a revocat aceste schimbări la începutul domniei sale. Pentru a putea întări stabilitatea, și-a schimbat numele din Tutankhaton care însemna „imaginea vie a lui Aten” în Tutankhamon având sensul de „imaginea vie a lui (zeu creator) Amon”. Neavând urmași, succesor la tron a fost cel mai apropiat consilier, Ay.

Din  momentul în care a murit, regele Tut a dispărut în neant până în anul 1922, când arheologul britanic, Howard Carter i-a descoperit mormântul în Valea Regilor din Egipt. Tâlharii prădaseră de mult timp mormintele din împrejurimi, dar al lui Tut a rămas intact, complet cu faimoasa mască funerară de aur, statui, bijuterii, care, jucării, parfumuri, bastoane, altare și arme, împreună cu alte comori valoroase. Încă  un sarcofag  de piatră împreună cu trei cosciuge se aflau în încăpere. În primele două se presupune că erau fiicele născute moarte ale lui Tut, în timp ce, în cel de-al treilea, construit din aur pur, se afla corpul său mumificat. Gayle Gibson, egiptolog care predă la Muzeul Regal Ontario din Canada, spune ca Tutankhamon „vine dintr-o epocă în care existau cei mai buni artiști care lucrau cu materiale de cea mai bună calitate”.

De-a lungul  anilor au fost emise numeroase ipoteze privind cauza morții regelui copil. Inițial, mulți experți au crezut că ar fi fost ucis cu bestialitate sau că acesta ar fi căzut din car în timp ce vâna. Aceste ipoteze au fost excluse după ce testele efectuate au constatat că deteriorarea craniului său a provenit ori în timpul procesului de mumificare, ori din cauza săpăturilor lui Carter.  Cele mai recente suspiciuni se axează pe toate posibilitățile, începând cu epilesia, anemia falciformă până la tulburări de ordin hormonal numită ginecomastie. Un profosor a sugerat ca un hipopotam i-a venit de hac.

Cea mai recentă descoperire în domeniu vine din bunăvoința BBC, care va difuza documentarul „Tutankamon:adevărul descoperit” care promite „o nouă teorie revoluționară care să explice moartea subită și neașteptată a acestuia.”  Documentarul se bazează pe un studiu care s-a terminat în 2006 prin intermediul căruia oamenii de știință au obținut aproximativ 2000 de imagini scanate la computerul tomograf, ale mumiei faraonului care încă se afla în Valea Regilor. Cercetătorii au concluzionat, în urma studiului, că o cauză a morții ar fi fost o posibilă infecție la piciorul stâng după ce l-a fracturat, apoi au efectuat o analiză ADN a lui Tutankamon, unde au fost găsite urme de malaria și sindrom Kohler (o boală rară și dureroasă a osului), dar și o dovadă că părinții săi erau rude, fiind o practică comună printre capetele regale ale Egiptului antic. Se pare că și Tutankhamon s-a căsătorit cu sora lui vitregă.

Pentru documentar, cercetătorii au folosit datele provenite din scanări, analiza ADN și materiale mai noi pentru a efectua ceea ce ei descriu ca fiind o „autopsie virtuală”. S-a realizat, de asemenea, un portret robot cât mai aproape de realitate al lui Tutankhamon care arată piciorul strâmb, supraocluzia verticală și șoldurile feminine. Nici nu se putea deplasa neajutat din cauza piciorului și a sindromului Kohler, susțin cercetătorii, de aceea moartea lui nu ar fi putut surveni din cauza unei  căzături din car. Gibson, consultantul documentarului, spune că trebuie să se renunțe la ideea că Tut era un prinț tânăr și sănătos care străbătea deșertul în carul său ori că a mers la război și a fost răpus de inamic. Ceea ce au observat este un bărbat tânăr care nu avea o stare de sănătate bună și care avea o viață destul de tristă din anumite privințe.

Bineînțeles, nu toată lumea este incredințată de aceste rezultate. Bob Brier, egiptolog la Universitatea Long Island din Brookville, New York, este cunoscut sub numele de Dl. Mumie, a explicat ca i-ar plăcea să vadă studiul repetat de un laborator independent. El spune că este foarte dificil să se colecteze ADN de pe o mumie antică, adăugând că nu s-a mai făcut lucrul acesta pe o altă mumie egipteană. Majoritatea cercetătorilor din domeniu sunt sceptici în această privință.