Aur în valoare de milioane de dolari, recuperat de pe fundul Atlanticului jpeg

Aur în valoare de milioane de dolari, recuperat de pe fundul Atlanticului

O firmă americană care se ocupă de explorări marine de adâncime a recuperat aproape 1000 uncii de aur (28.3 kg), în valoare de 1, 3 milioane de dolari, de pe o epavă din Oceanul Atlantic, anunță BBC. Această descoperire a readus la viață speculațiile potrivit cărora pe epava SS Central America s-ar afla aur în valoare de zeci de milioande de dolari.

SS Central America s-a scufundat în apele Atlanticului în 1857, declanșând una din primele crize financiare ale lumii modern. Potrivit experților, pe această navă (prinsă într-un uragan undeva în largul coastelor Carolinei de Sud) se aflau la momentul respective 21 tone de aur care aveau ca destinație finală băncile new-yorkeze rămase fără lichidități.

Aurul a fost descoperit la mijlocul lunii aprilie, aceasta fiind prima recuperare făcută de pe epava SS Central America în ultimii 25 de ani. Nu se știe însă cât aur a mai rămas pe navă.

În anii ’80, de pe epavă a fost recuperat aur în valoare de 40-50 milioane de dolari, însă operațiunile de explorare au fost oprite din cauza unor dispute legale. Anunțând descoperirea de luna trecută, firma Odyssey Marine Exploration, din Tampa, Florida, care se ocupă de explorarea epavei, a declarant că pe navă au mai rămas cantități însemnate de aur.

Epava a fost localizată pentru prima oară în 1988 de către Thomas Thompson, care a condus primele operațiuni de recuperare a aurului. Însă investitorii care au sprijinit proiectul l-au dat în judecată pe Thompson, acuzându-l că nu ar fi predat toate obiectele descoperite.