Asasinatele secolului XXI care au zguduit lumea  Motive suficiente pentru o nouă conflagraţie mondială? jpeg

Asasinatele secolului XXI care au zguduit lumea. Motive suficiente pentru o nouă conflagraţie mondială?

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția

Secolul XX a început cu un asasinat:28 iunie 1914, arhiducele Franz Ferdinand a fost împuşcat;Marele Război a început. Se pare că pentru a începe un război mondial nu este nevoie, aparent, decât de moartea unui om. Într-o lume în care stabilitatea politică este sensibilă, iar conflictele armate sunt din ce în ce mai numeroase, de moartea cărei persoane este nevoie pentru a începe o altă conflagraţie mondială?

2000, 8 iunie.Ataşatul militar britanic, generalul de brigadă Stephen Saunders a fost împuşcat de patru ori în piept, în timpul unei ambuscade în capitala Greciei, Atena. Asasinatul aparţine grupului terorist „November 17”, acesta fiind o formă de protest împotriva presupului rol avut de Saunders în bombardamentul NATO asupra Serbiei, din 1998.

2001, 16 ianuarie.Preşedintele Republicii Democrate Congo, Laurent-Désiré Kabila, a fost împuşcat de către una dintre gărzile sale de corp. Ancheta asasinatului a dus la condamnarea a 135 de oameni, 26 dintre ei fiind condamnaţi la moarte.

2003, 12 martie.Zoran Đinđić, prim-ministrul al Serbiei a fost împuşcat mortal în timp ce ieşea din maşina personală. Evenimentul a avut loc în Belgrad, chiar la intrarea în clădirea guvernului. În 2003, Zoran a scăpat unei tentative de asasinat organizată de către gruparea Zemun Clan. El urma să se întâlnească cu ministrul de externe al Suediei, Anna Lindh, care câteva luni mai târziu avea să fie la rândul ei asasinată. Iniţial, pentru această crimă a fost arestat Zvezdan Jovanović, ca mai târziu, în mai 2007, să mai fie găsiţi vinovaţi alţi 11 bărbaţi.

2003, 11 septembrie.Anna Lindh, ministrul de externe al Suediei, a fost asasinată într-un centru comercial din Stockholm. Ea fost injunghiată de către o persoană cu grave probleme mentale. Anna Lindh era un politician al partidului social democrat suedez, ce milita pentru drepturile omului. Este cel de-al doilea asasinat politic din Suedia, primul fiind în 1986, victima fiind prim-ministrul Olof Palme.

Citeşte şi:Zece asasinate faimoase

2004, 9 mai.Preşedintele pro-rus al Ceceniei, Ahmad Kadirov, a murit în urma unei explozii. Preşedintele, împreună cu alţi oficiali, se aflau pe stadionul Dinamo, din Groznii, la comemorarea a 59 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste. Locul unde se afla bomba nu a fost descoperit. Se pare că asasinatul a fost o lovitură împotriva lui Vladimir Putin, Kadirov fiind omul de încredere al Kremlinului în Cecenia.

2005, 13 august.Lakshaman Kadirgamar, ministrul de externe al statului Sri Lanka, a fost omorât într-un atac armat, care a avut loc în capitala Colombo. Acesta a fost împuşcat în cap şi gât. Poliţia a arestat doi suspecţi, şi cu toate că asasinatul a fost catalogat drept o crimă teroristă, nicio grupare rebelă nu şi-a asumat evenimentul.  

2006, 23 noiembrie.Alexander Litvinenko, agentul KGB devenit dizident a murit în mod suspect în noiembrie 2006, după ce i s-a făcut rău într-un restaurant londonez. A stat 3 săptămâni la spitalul Barnet, unde s-a descoperit că suferea de sindromul radiaţiei acute cauzate de expunerea la poloniu radioactiv. Incidentul a făcut înconjurul presei datorită similitudinilor cu filmele poliţiste şi se pare că Litvinenko a fost otrăvit. Nimeni nu a fost acuzat, dar se suspectează implicarea guvernului rus.

2007, 27 decembrie.Benazir Bhutto, de două ori prim ministru al Pakistanului, a murit în urma unui atentat sinucigaş. Înainte de a se arunca în aer, criminalul a tras şi două focuri de armă asupra lui Bhutto. Evenimentul a avut loc în oraşul Rawalpindi, situat chiar lângă capitală. Benazir Bhutto a fost prima femeie prim ministru din Pakistan.

2012, 11 septembrie.Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Libia, J. Christopher Stevens, a fost omorât în urma unui atac asupra consulatului din Benghazi. Oficialii cred că asasinatul ar fi fost o răzbunare a oamenilor loiali ai fostului lider, Muammar Gaddafi.

2016, 19 decembrie. Ambasadorul rus în Turcia, Andrei Karlov, a fost împuşcat mortal în cadrul unei expoziţii din capitala turcă. Criminalul,  Mevlüt Mert Altıntaş, avea 22 de ani şi făcea parte din forţele antirevoltă din Ankara. El a fost omorât imediat, în urma unui schimb de focuri. 

Citeşte şi: Atentat asupra ambasadorului Rusiei la Ankara