Aşa a început fotbalul românesc (III)   Prima noastră Olimpiadă şi o medalie de consolare jpeg

Aşa a început fotbalul românesc (III) - Prima noastră Olimpiadă şi o medalie de consolare

📁 Istoria Sportului
Autor: Bogdan Popa

Delegaţia României a cuprins 51 de sportivi, care au concurat la fotbal, rugby, tenis şi tir. La fotbal, România, cu o echipă entuziastă dar foarte tânără şi neexperimentată, a fost eliminată la primul joc, de Olanda, scor 0-6. Presa franceză din epocă nota că românii nu fuseseră cu nimic mai slabi decât olandezii. Doar lipsa lor de experienţă şi oboseala cauzată de condiţiile grele de călătorie au făcut diferenţa.

Pentru a putea strânge banii necesari participării la Jocurile Olimpice de la Paris, echipa României a trebuit să facă mai întâi un lung şi solicitant turneu prin Cehoslovacia şi Austria. Dar prima participare a României la J. O. a coincis şi cu prima medalie:bronz în turneul de rugby. Medalia are povestea ei. De fapt, echipa României a pierdut ambele meciuri disputate la Paris, (3-61 cu Franţa şi 0-39 cu SUA) şi s-a clasat pe locul trei din trei participante.

Chiar dacă au pierdut pe linie, rugbiştii români au avut meritul de fi reuşit totuşi să ajungă la Paris, după o călătorie grea, în compartimente de tren de clasa a treia. Fără prezenţa românilor, turneul nu s-ar fi putut ţine. Aşa că, cel puţin de data aceasta, sloganul olimpic „Important e să participi” a avut deplină acoperire.

Mai citeşte şi:

Aşa a început fotbalul românesc (I)

Aşa a început fotbalul românesc (II)-Cât se cheltuia pe vremuri pentru un meci