Armata britanică este vinovată pentru masacrul din "Bloody Sunday" jpeg

Armata britanică este vinovată pentru masacrul din "Bloody Sunday"

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția

Nu a fost legitimă apărare, ci masacru. Rezultatele anchetei privitoare la "Bloody Sunday" (Duminica însângerată) subliniază că uciderea civililor de către militarii britanici a fost "nejustificată", relatează Sky News.

Toţi cei ucişi în acea zi erau nevinovaţi, conchide raportul lordului Saville. Rezultatele cele mai îndelungate şi costisitoare anchete din istoria Marii Britanii, privitoare la "Bloody Sunday" (Duminica însângerată) din Irlanda de Nord, au fost făcute publice marţi.

Încercarea lordului Saville de a afla adevărul despre "Bloody Sunday" a durat 12 ani şi a costat 200 de milioane lire sterline.

La 30 ianuarie 1972, 13 persoane au fost ucise şi alte 14 rănite-una fatal-când trupele britanice au deschis focul asupra unor demonstranţi pentru drepturile civile în Londonderry, al doilea oraş ca mărime din Irlanda de Nord, după Belfast.

Soldaţii care au deschis focul în Londonderry au spus că au fost ameninţaţi de persoane înarmate. Aceasta a fost declaraţia dată în ancheta din 1972 şi au fost exoneraţi. Însă, de atunci, Bloody Sunday este considerată una dintre marile nedreptăţi ale istoriei zbuciumate a Irlandei de Nord.

Potrivit raportului, armata a tras prima în acea zi. Premierul britanic David Cameron, care a vorbit marţi în Camera Comunelor, a spus că ceea ce s-a întâmplat în acea zi a fost total nejustificat.

Potrivit raportului, civilii nu au fost avertizaţi înainte ca militarii să deschidă focul, niciunul dintre soldaţi nu a tras în răspuns la atacuri cu pietre, unii dintre cei ucişi sau răniţi fugeau din zonă în momentul atacului sau încercau să ajute alte victime.

David Cameron:În numele guvernului şi al ţării, îmi pare foarte rău

Mii de oameni s-au strâns în faţa clădirii Camerei Comunelor, pentru a vedea, pe un ecran gigantic, cum premierul Cameron prezintă rezultatele raportului. Când Tony Blair a ordonat demararea anchetei, el a spus că obiectivul este "închiderea definitivă a acestui capitol dureros". Însă acum politicienii se tem că raportul va avea un efect contrariu şi ar putea existea consecinţe catastrofale pentru moralul militarilor.