Autor 7896 vizualizări


Un orăşel mic, cochet şi plin de viaţă. Aşa arăta Alba Iulia în urmă cu 100 de ani. Centrul localităţii avea câteva clădiri monument, demolate ulterior de regimul comunist, dar care reprezentau simboluri arhitectonice deosebite pentru oraş.

În urmă cu 100 de ani, Alba Iulia cuprindea actuala zonă centrală a oraşului şi Cetatea. Configuraţia centrului era complet schimbată faţă de cum arată în prezent. Nu exista niciun bloc de locuinţe, iar parcurile şi chiar unele străzi erau diferite faţă de ceea ce există în prezent.


Click pe poză pentru galerie foto

Zeci de clădiri vechi au fost demolate pentru a face loc blocurilor şi unor construcţii publice ridicate în timpul regimului comunist. Cea mai cunoscută clădire care a fost demolată este fostul hotel Hungaria, redenumit Dacia, care a dispărut când s-au construit blocul 280 din centrul oraşului.

Click pe poză pentru galerie foto

Fotografiile realizate la vremea respectivă surprind viaţa de zi cu zi a oamenilor, clădiri demolate, precum şi parcuri şi străzi care arătau cu totul diferit faţă de ceea ce există în prezent. Majoritatea fotografiilor sunt realizate înainte de 1918, iar Alba Iulia era cunosuct sub denumirea în limba maghiară, Gyulafehervar.

 

 

Sursa:www.adevarul.ro