Al Doilea Război Mondial: rolul ciocolatei în obținerea victoriei jpeg

Al Doilea Război Mondial: rolul ciocolatei în obținerea victoriei

Acum mai bine de 70 de ani, trupele Aliate au debarcat pe plajele Normandiei în timpul operațiunii Overlord. Cu toții știm că în aceea zi, cursul războiului s-a schimbat radical, dar câți dintre noi ne-am gândit la mâncarea pe care o aveau la dispoziție soldații în timpul și după invazia Normandiei?  

Mâncarea trebuia să fie cât mai ușoară pentru a putea fi transportată cu ușurință. De asemenea, soldații aveau nevoie de o mâncare hrănitoare și care putea să ofere cât mai multă energie. Substanța care putea să ofere soldaților o hrană care să îndeplinească toate aceste trei caracteristici necesare războiului era ciocolata. Mai exact tableta de ciocolată Hershey.

Companiei de ciocolată Hershey i s-a propus în anul 1937 să creeze o ciocolată special pentru rațiile de urgență ale soldaților americani. Guvernul Statelor Unite a avut patru cereri în privința tabletei de ciocolată:ciocolata trebuia să cântărească 113g, să aibă o valoare energetică mare, să reziste la temperaturi înalte și să aibă un gust puțin mai bun decât un cartof fiert. Produsul final a fost denumit „D ration bar”, un amestec de ciocolată, zahăr, unt de cacao, pudră de lapte și făină din ovăz. Amestecul s-a dovedit a fi prea gros pentru aparatura fabricii de ciocolată Hershey așa că tabletele de ciocolată trebuiau făcute manual.

În ceea ce privește gustul, mulți dintre cei care au gustat-o au spus că ar fi preferat să mănânce un cartof fiert. Combinația dintre grăsime și făina din ovăz a dus la crearea unei tablete de ciocolată foarte densă, iar zahărul nu a făcut altceva decât să mascheze puțin gustul extrem de amar al ciocolatei negre. Din cauză că a fost creată pentru a rezista temperaturilor mari era aproape imposibil să muști din ciocolata respectivă. Majoritatea soldaților rădeau ciocolata în bucățele cât mai mici pentru a o putea mesteca. În ciuda tuturor eforturilor depuse de guvern, multe dintre tablete de ciocolată „D ration bar” au ajuns la gunoi. Mai târziu în timpul războiului, Hershey a introdus o nouă versiune a ciocolatei numită „Tropical”, special creată pentru a rezista temperaturilor ridicate din zona Pacificului.

Dar „arma secretă a lui Hitler”, așa cum numeau soldații ciocolata Hershey din cauza gustului neplăcut, nu era singura delicatesă pe care aceștia o primeau în rațiile lor. Aceștia primeau și cafea, brânză procesată, zahăr, sucuri instant, caramele, gumă de mestecat, conserve cu carne și țigări. Însă ciocolata era printre cele mai importante pentru că era o modalitate ușoară de a oferi soldaților un plus de energie în momentele cele mai grele.