A murit Oscar De La Renta, designerul preferat al Jacquelinei Kennedy jpeg

A murit Oscar De La Renta, designerul preferat al Jacquelinei Kennedy

Designerul Oscar Aristides Renta Fiallo s-a născut la 22 iulie 1932, în Santo Domingo, Republica Dominicană, fiind singurul băiat din cei șapte copii ai familiei. Tatăl său avea aspirații înalte cu privire la viitorul băiatului. Oscar avea să declare, mai târziu:''Dacă i-aș fi spus vreodată tatei că voi fi designer, ar fi murit pe loc'' conform Agerpres.

La numai 18 ani De La Renta pleacă în Spania pentru a putea studia la Academia San Fernando din Madrid. A cochetat o perioadă cu artele abstracte, însă și-a dedicat întreaga activitate designului vestimentar. Viața lui Oscar se schimbă pentru totdeauna în momentul în care schițele sale sunt văzute de soția ambasadorului american în Spania. Aceasta îi cere să creeze o ținută pentru fiica ei, iar din acel moment destinul designerului se schimbă radical.

Imediat după această întâmplare   ajunge să facă ucenicie la cel mai cunoscut creator de modă din Spania, Cristóbal Balenciaga. Însă după o perioadă  De La Renta alege să plece din Spania pentru a se alătura lui Antonio Castillo, ca asistent la Casa de modă Lanvin din Paris. După doar 2 ani   pleacă la New York, unde devine designer la compania Elizabeth Arden.

În anii 60 devine cunoscut pe plan internațional, când creează câteva articole vestimentare pentru prima doamnă Jacqueline Kennedy. Astfel în anul 1965 reușește să își creeze propria marcă. În cei peste 50 de ani de carieră, a semnat creații vestimentare pentru majoritatea primelor doamne americane, pentru actrițe, celebrități și membri ai Caselor Regale

Din 1993 până în 2002, Oscar De La Renta a creat colecția ''haute couture'' pentru Casa Balmain, devenind primul designer dominican care a lucrat pentru o casă de modă franceză. Ținutele preferate ale lui De La Renta erau cele de seară, dar este cunoscut și pentru ținutele de zi. Creațiile sale strălucitoare și romantice sunt caracterizate prin fuste voluminoase, broderii fine și culori vii. În 2004, declara că în acestea se regăsesc originile sale hispanice:''Îmi plac lumina, culoarea și luminozitatea. Îmi plac lucrurile pline de culoare și vibrante'' conform Agerpres.

Minunatele creații ale lui Oscar De La Renta au fost purtate de numeroase vedete și persoane publice printre care enumerăm Gloria Guinness, Hillary Clinton, Nancy Reagan, Laura Bush, Tina Fey, Anne Hathaway, Sarah Jessica Parker, Penelope Cruz sau regina Noor a Iordaniei.  Oscar De La Renta este catalogat drept unul dintre cei mai mari designeri din lume.

 Oscar De La Renta a primit de două ori cu premiul Cody, echivalentul premiilor Oscar pentru design. De asemenea, a primit și premiul pentru Creatorul Anului al Consiliului Creatorilor de Modă Americani (CFDA) în  anii 2000 și 2007, organizație al cărei președinte a fost de două ori, în anii '70 și '80. În anul 1990 a primit un premiu CFDA pentru întreaga sa carieră.

 De asemenea designerul a fost distins atât cu Ordinul francez al Legiunii de Onoare în grad de Comandor cât și cu Medalia de Aur oferită de regele și regina Spaniei. Republica Dominicană i-a conferit Ordinul de Merit Juan Pablo Duarte și Ordinul Cristobol Colon.

În anul 2004 a renunțat la funcția de director executiv al companiei sale, lăsându-i în locul lui pe fiica sa vitregă, Eliza Reed Bolen, și pe soțul acesteia, Alex Bolen. Deși retras din funcția de conducere, De La Renta a continuat să lucreze, fiind prezent la săptămâna modei de la New York.

Designerul a avut de-a lungul vieții două soții. Francoise de Langlade, care a murit în anul 1983 și Annette Engelhard Reed. Din cele două căsătorii De La Renta a avut șapte copii vitregi și un fiu adoptat.

Oscar De La Renta a murit în data de 20 octombrie anul curent.

sursa:Agerpres