A murit Neil Armstrong, primul om care a pășit pe Lună jpeg

A murit Neil Armstrong, primul om care a pășit pe Lună

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția

Astronautul american Neil Armstrong, primul om care a ajuns pe Lună, a murit, sâmbătă, la vârsta de 82 de ani, a anunţat postul de televiziune american NBC News.

Armstrong suferea de o boală de inimă și a fost supus unei operații în urmă cu două săptămâni. Familia sa a mărturisit că pilotul nu a supraviețuit complicațiilor post-operatorii.Astronautul s-a născut în 1930, în Ohio, Statele Unite. A fost pasionat de zbor încă din copilărie și a obținut licența de pilot la vârsta de 16 ani. În anul 1947, Armstrong și-a început studiile în inginerie aeronautică la Universitatea Purdue cu o bursă de la US Navy.

Prima sa misiune spațială a fost Gemini 8, în anul 1966. Armstrong a  executat, atunci, prima conectare a două nave spațiale, împreună cu pilotul David Scott. În iulie 1969, astronautul a fost comandantul misiunii de aselenizare Apollo 11. Împreună cu Buzz Aldrin, Armstrong a ajuns pe Lună și a explorat suprafața acesteia timp de aproape trei ore. Armstrong a declarat, când a păşit prima dată pe Lună:"Este un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire".

Ulterior, în 2000, Neil Armstrong declara:”Am fost, și voi fi mereu, un inginer pasionat. Îmi iau doza de mândrie și satisfacție din realizările mele profesionale". Misiunea de pe Lună l-a făcut mai popular decât a fost eroul și idolul său, aviatorul Charles Lindberg. Cu toate acestea, Neil Armstrong a vrut să iasă din lumina reflectoarelor. După Apollo 11, și-a trăit viața privată în mod discret, după ce și-a cumpărat o fermă, la țară, și a început să predea inginerie aerospațială la Universitatea din Cincinatti. A fost profesor, aici, până în anul 1979.Neil Armstrong a mai avut apariții publice, însă foarte rar. În anul 2003, la o conferință despre aparatele de zbor, astronautul a pășit pe scenă pentru a ține un discurs, însă a vorbit doar câteva secunde și nu a menționat nimic despre experiența sa în Cosmos.

"Cred că tuturor ne place să fim recunoscuţi, nu pentru un singur foc de artificii, ci pentru întreaga activitate", a declarat Armstrong într-un interviu pentru CBS, în 2005.Când a fost întrebat cum se simte ştiind că urmele lăsate de paşii lui vor rămâne pe suprafaţa lunii probabil pentru mii de ani, el a răspuns: "Eu sper că cineva va merge până acolo zilele astea să le cureţe"."Neil Armstrong a fost pionierul zborului și așa vrea ca noi să ne amintim de el", a spus istoricul în domeniul astronomiei, John Logsdon, pentru USA Today.  "Armstrong nu s-a văzut pe sine făcând altceva decât aviație și va rămâne în istrorie, pentru totdeauna", a adăugat el.