A apărut primul număr din 2021 al revistei Historia | SUMAR png

A apărut primul număr din 2021 al revistei Historia | SUMAR

Tradiția spune că dacă citești numărul din ianuarie al revistei Historia, îți va merge bine tot anul. Lăsând gluma la o parte, primul număr Historia din 2021 este unul de zile mari. Indiferent că luați Historia în format fizic – de la orice punct de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) – sau în format digital – de pe platforma paydemic.com – ediția de ianuarie este de neratat! 

Începem anul cu o victorie. Și nu orice victorie, ci una dintre cele mai cunoscute din istoria românilor, dar și una dintre cele mai categorice victorii ale vreunui stat creștin împotriva otomanilor din timpul Evului Mediu. Vorbim despre bătălia de la Vaslui (cunoscută drept și bătălia de la Podul Înalt), dintre oastea creștină condusă de Ștefan cel Mare și armata otomană a lui Suleiman Pașa. Cum s-a ajuns la acest conflict armat? Cine l-a susținut pe voievodul moldovean? Cum arătau cele două armate? Cum au reușit moldovenii să învingă o oaste copleșitor mai numeroasă? Ce spun cronicile vremii? Care au fost consecințele acestei bătălii? Toate răspunsurile le aflați în dosarul ediției de ianuarie – de-a fir a păr, însoțite de ilustrații inedite.

Pandemia de COVID-19 nu a trecut, iar asta ne face în continuare să punem sub lupă diverse evenimente, perioade care stau sub semnul bolilor. În acest număr atenția ne este îndreptată spre epidemia de holeră de la Sulina din anii 1865 și 1893. O călătorie în arhive, cu surse şi cu informaţii inedite, privind spitalul din oraş, marinarii şi vasele din port, bolnavii, decesele şi interdicţiile, şi mai ales cu documente în care autorităţile vremii alcătuiesc epilogul unei tragedii: „Participarea populaţiei [la eforturile de stingere a epidemiei] a fost aproape nulă”.

H 228 04 jpg jpeg

Purcedem, apoi, într-o incursiune fabuloasă a orașului Bayer, pornind – cum era și firesc – de la aspirină și fotbal. Credem că în aceste vremuri, chiar și o plimbare virtuală este binevenită. Iar preț de câteva pagini rămânem tot cam în aceași zonă geografică, dar puțin mai la sud-est: eleganța Vienei imperiale și faimoasele baluri ale familiei Strauss – a se citi cu „Dunărea albastră” pe fundal. Și pentru că vorbim de artă, facem câțiva pași (de vals) spre spațiul francez și vă dăm întâlnire cu picturile baroce ale lui George de la Tour, care ilustrează încălcarea uneia dintre „Cele 10 porunci”. Aveți grijă să nu vă fure privirea – veți vedea de ce spunem asta.

Și tot la capitolul artă și frumos găsiți de citit despre minunata legătură dintre muză și creator: Hubert de Givenchy și Audrey Hepburn.

Revenim preț de câteva pagini în actualitate. Vă prezentăm unul dintre câștigătorii Festivalului de Benzi Istorice de la Brașov (nu uitați de Historia Special dedicată istoriei benzii desenate românești), dar și un interviu amplu și savuros cu Thierry Wolton despre ultima sa carte publicată la editura Humanitas – un interviu despre comunism, Ceaușescu, Occident și amprenta istoriei asupra prezentului.

Cele 100 de pagini sunt pline de povești, portrete, fotografii de arhivă, documente și câte și mai câte. Luați, citiți și vă bucurați de istorie.

Nu uitați și de variantele de abonare! Citiți mai multe despre avantajele unui abonament la revista în format fizic sau format digital aici

Revista Historia poate fi cumpărată de la orice punct de distribuire a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării), dar și în format digital de pe platforma paydemic.com

coperta jpg jpeg