A apărut Historia Special, ediția de toamnă | SUMAR png

A apărut Historia Special, ediția de toamnă | SUMAR

📁 Dacia antică
Autor: Florentina Ţone

Acest număr al Historia Special este o ediţie de colecţie, în toată puterea cuvintelor, despre Dacia romană – despre viaţa în provincia cucerită de Traian şi înglobată în Imperiu după prăbuşirea regatului lui Decebal. Prima atestare a noii provincii? Ştim cu exactitate – 11 august 106 – graţie diplomelor militare cu care au fost răsplătiţi soldaţi din trupele auxiliare romane care luptaseră contra dacilor.

Citiţi, aşadar, în cele 100 de pagini care alcătuiesc acest Special texte ireproşabil documentate despre Dacia Felix: despre apărarea provinciei (trupe, drumuri, fortificaţii), despre fenomenul complex al romanizării, despre organizarea administrativă şi oraşele Daciei, despre locuitori, economie, manifestări religioase, despre viaţă socială, alimentaţie, igienă, vestimentaţie, despre retragerea aureliană şi urmările ei. Scrise de istorici şi de arheologi cu experienţă şi cariere bogate – şi câtă nevoie de specialişti este atunci când scriem despre Dacia şi despre daci –, articolele sunt însoţite, veţi vedea, de hărţi amănunţite, de piese arheologice extraordinare, de reconstituiri grafice de excepţie.


HS 32 04 jpg jpeg

Este un demers pe care l-am considerat necesar, căci aduce în faţa Dumneavoastră o prezentare detaliată, trimiţând întotdeauna la surse şi la informaţii autentice, a unei perioade pe care marele public o cunoaşte puţin sau incomplet.

Insistăm: despre această perioadă a istoriei spaţiului românesc s-a scris considerabil – dar în reviste de strictă specialitate, în limbaj mai degrabă tehnic, inaccesibil publicului larg. În plus, există foarte multe informaţii false sau cel puţin greşite despre provincia romană Dacia puse în mişcare în diferite medii, consumate şi perpetuate la nesfârşit.

Această ediţie a Historia Special clarifică pe înţelesul tuturor aspecte care ţin de administrarea, apărarea, exploatarea şi traiul în ultima provincie alipită Imperiului Roman. Rezultatul? O mai bună, mai corectă înţelegere a perioadei romane de pe teri-toriul actual al României – şi, în egală măsură, o lecţie de istorie pasionantă, utilă, accesibilă. Ceea ce, credem, nu-i deloc puţin.

Număr coordonat de Florentina Țone și Andrei Pogăciaș.

  • de la orice punct din rețeaua Inmedio (de aici poate fi comandată și prin aplicația Glovo)
  • de la orice chioșc de ziare
  • din benzinării
  • în format digital, de pe platforma paydemic.com



Historia special coperta jpg jpeg