A apărut ediția de aprilie a revistei Historia | SUMAR png

A apărut ediția de aprilie a revistei Historia | SUMAR

Numărul de aprilie al revistei Historia este deja pe piață și atât trebuie să știți: bogăția de texte se ia la întrecere cu numeroșii copaci înfloriți, aproape că nici nu o să vă vină să credeți că sunt doar 100 de pagini. Dați fuga la orice punct de distribuție a presei – rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării – și luați revista! Și dacă chiar nu găsiți în drumul vostru niciun astfel de magazin, Historia poate fi achiziționată și în format digital, de pe platforma paydemic.com.

Dosarul ediției este unul aniversar: se împlinesc 200 de ani de la revoluția lui Tudor Vladimirescu. În ce condiții a putut avea loc acest eveniment? Căci istoria ne spune că aproape mereu contextul internațional a ajutat la scrierea multor pagini din trecutul nostru. De ce a fost considerat Tudor Vladimirescu omul potrivit pentru a scoate țara de sub domnia fanarioților? Care este legătura Țărilor Române cu gruparea Eteria și ce rol a jucat Alexandru Ipsilanti pentru cele două evenimente – revoluția lui Vladimirescu și începutul războiului de independență al Greciei? Răspunsurile le veți găsi în Historia de aprilie, însoțite de ilustrații inedite, dar și documente de arhivă.


H 231 04 jpg jpeg

Paștele, sărbătoarea sacrificiului și a iubirii față de semeni, este și el punctat în istoria noastră, dar și în cea universală. Pornim pe urmele Sfântului Andrei în Dobrogea, să descoperim cât este istorie, și cât este legendă. Apoi, ne îndreptăm către Anglia secolului al XII-lea, când Thomas Becket, arhiepiscop de Canterbury, a fost asasinat la ordinul regelui Henric al II-lea. După canonizare, Becket devine unul dintre cei mai cunoscuți și populari sfinți medievali.

Citiți și: Historia Special, ediția de primăvară: Patrimoniul material UNESCO din România. O călătorie către noi înșine | SUMAR

Și rămânând în zona tradițiilor și a credinței, mergem până sus, în nord, acolo unde se agață harta în cui: în Maramureș. Locul unde tradițiile încă fac parte din viața de zi cu zi a oamenilor, locul care este pentru om o primenire sufletească. Locul cu bisericile mici, dar cu acoperișuri înalte, de o simplitate divină, despre care puteți citi mai multe în numărul de primăvară al Historia Special dedicat patrimoniului UNESCO din România.

Următoarea călătorie în istorie este de-a lungul țărmului mediteranean. Ne oprim în Italia pentru o felie gustoasă de istorie – o istorie regală a celebrei pizza Margherita. Apoi, mult mai departe (cronologic), aflăm povestea sclavelor din Grecia antică.

Trei, ca o cifră magică – trei sunt portretele din acest număr. Sanda Golopenția, etnograf și sociolog, iubitoare de oameni, de istorie și de frumos, cea care a dus mai departe munca lui Dimitrie Gusti. Apoi, pe ritmuri grave de muzica clasică, aflăm povestea ultimului mare romantic, Serghei Rahmaninov, al cărui arbore genealogic merge până la... Ștefan cel Mare! Și nu în ultimul rând, Carlo Bugatti, cel care a readus Europei mobilierul oriental – și, da, care a fost tatăl mult mai celebrului Ettore Bugatti, creatorul automobilelor de lux.

Așadar, luați, citiți, și vă bucurați de istorie!

Cumpără Acum


H 231 jpeg jpeg