7 lecţii de viaţă pentru succes, din antichitate jpeg

7 lecţii de viaţă pentru succes, din antichitate

Unele dintre cele mai importante personaje istorice, precum Cicero, Epictet sau Seneca, s-au ghidat după principiile stoicismului, care presupun ca oamenii să trăiască potrivit raţiunii, să renunţe la pasiuni şi la plăceri, să considere virtutea ca singurul bun adevărat şi să se dovedescă neclintiţi în faţa vicisitudinilor vieţii.

Potrivit filozofiei stoice, nu putem controla ceea ce ni se întâmplă în viaţă, însă putem controla percepţia pe care o avem asupra lucrurilor. Pentru a reacţiona corect în anumite situaţii din viaţă trebuie să fim conştienţi şi să ne controlăm emoţiile, nu să fim sub controlul acestora, să le gestionăm într-un mod productiv, nu distructiv.

Stoicii vedeau întotdeauna jumătatea plină a paharului, motiv pentru care lecţiile stoicilor au fost readuse în atenţie de publicaţia americană „Huffington Post”, în dorinţa de a ne aminti că gândirea pozitivă stă în puterea fiecăruia dintre noi:

1. Acordă-ţi timp să gândeşti

„Dacă suferi din cauza unor factori externi, nu simţi durerea din cauza lucrului în sine, ci din cauza propriei percepţii – ai puterea să o revoci în orice moment”, spunea Marcu Aureliu, împărat roman şi adept al curentului de gândire stoic. Stoicii făceau o distincţie clară între gânduri şi comportament. O persoană care nu gândeşte înainte de a acţiona va lua decizii proaste, pe care le va regreta. Data viitoare când te confrunţi cu o problemă, ia o pauză şi întreabă-te care ar fi cea mai bună manieră de a rezolva lucrurile.

2. O nouă zi, un nou început

„Începe să trăieşti şi trăieşte fiecare zi ca şi cum ar fi o altă viaţă”, predica filosoful Seneca. O zi proastă nu trebuie să devină o săptămână proastă. În cazul în care te simţi furios, nu lăsa acest lucru să se răsfrângă asupra zilei de mâine. Opreşte efectul de domino înainte ca micile dezamăgiri să se transforme într-o criză majoră.

3. Stabileşte un scop

„Dacă o persoană nu ştie încotro navighează, niciun curent nu este favorabil” este un alt citat al filosofului Seneca. Stoicii ştiau exact ce îşi doresc, aveau destinaţii şi scopuri precis determinate. Fă în fiecare dimineaţă o listă cu obiectivele pe care le ai în ziua respectivă. Astfel, vei fi mult mai determinat să le duci la bun sfârşit. Un studiu realizat de Gail Matthews, profesor-psiholog la Universitatea Dominicană, pe un eşantion de 267 de participanţi, a demonstrat că cei care şi-au notat obiectivele şi strategiile pe hârtie săptămânal au avut o rată de succes de 76%, pe când cei care nu au făcut acest lucru au reuşit ce şi-au propus în proporţie de 43%.

4. Răbdarea e de aur

„Niciun lucru grozav nu apare peste noapte, nici o viţă-de-vie, nici o smochină. Dacă îţi doreşti o smochină, îţi voi spune că trebuie să aştepţi. Las-o întâi să înflorească, apoi să se coacă şi abia apoi mănânc-o”, spunea Epictet, filosof grec stoic. Oamenii ambiţioşi trăiesc înaintea vremurilor, iar răbdarea nu este cea mai bună calitate a lor, însă dacă vei încerca în permanenţă să găseşti scurtături, te vei învârti în cerc. Calitatea este sacrificată, uneori, din dorinţa de dezvoltare rapidă, iar entuziasmul ne poate face să sărim peste etape importante.

5. Raportul succes-fericire

„Adevărata fericire constă în trăirea momentelor din prezent, fără anxietate şi dependenţă faţă de viitor, fără a ne lăsa influenţaţi de speranţe sau temeri. Trebuie să fim mulţumiţi cu ce avem. Cele mai mari binecuvântări le găsim înăuntrul nostru. Un înţelept este mulţumit cu ce posedă, fără a-şi dori ceea ce nu are”, spunea Seneca. Cu toţii credem că succesul şi împlinirea aduc fericirea, dar poate funcţiona şi invers-şi fericirea poate aduce succesul şi împlinirea. Psihologul Shawn Anchor, de la Harvard, a demonstrat că o gândire pozitivă creşte nivelul de dopamină, care creşte, la rândul lui, nivelul de performanţă şi fericire.

Citeste mai mult:adev.ro/ndhrp3