50 de ani de la moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej jpeg

50 de ani de la moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej

📁 Comunismul in România
Autor: Radu Eremia

La 19 martie 1965, ora 17.53, Gheorghe Gheorghiu-Dej, liderul comunist care a condus România aproape 20 de ani moare. Despre cauzele decesului nomenclaturistului au circulat mai multe ipoteze, adevărate teorii ale conspiraţiei:lăsat să moară de medici, iradiere sau ucis de prin intervenţia agenţilor sovietici.

Gheorghe Gheorghiu-Dej (născut la 8 noiembrie 1901, în Bârlad) e unul dinret oamenii care au influenţat în mod decisiv istoria recentă a României. După 23 august 1944, Gheorghiu-Dej va fi omniprezent în viaţa politică românească:pe linie de partid ca secretar-general al Partidului Comunist Român (PCR) din 1945, din 1948 al Partidului Muncitoresc Român (PMR);pe linia funcţiilor de stat (ministru al Industriei şi Comerţului;prim-vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri, preşedinte al Consiliului de Miniştri sau preşedinte al Consiliului de Stat).    

În ianuarie 1965, dictatorul comunist fusese la Varşovia, la o întâlnire cu alţi lideri politici din Est. Se spune că de acolo i s-ar fi tras cauza morţii. 

Continuarea pe adevarul.ro