4 curiozități despre îndreptarea dinților jpeg

4 curiozități despre îndreptarea dinților

Autor: advertorial

Zâmbetul este cel mai frumos accesoriu pe care îl purtăm în orice moment din viața noastră. Se spune că oamenii au fost preocupați încă din antichitate să-și mențină dantura sănătoasă și frumoasă. Chiar și egiptenii au folosit diferite metode de îndreptare a dinților pe mumiile antice. Multe dintre acestea au fost găsite cu benzi metalice în jurul dinților. 

Evoluția aparatelor dentare este una remarcabilă, de la o bucată de metal în formă de potcoavă, până la gutiere transparente sau invizibile. Faptul că stomatologia s-a dezvoltat extrem de mult, înseamnă că astăzi ne putem bucura de aparate dentare moderne, care ne ajută să obținem un zâmbet perfect, într-un timp foarte scurt. Așa cum este explicat și în acest articol, aparatele dentare sunt soluții moderne, mai ales atunci când ne dorim să avem o dantură perfectă, cu dinți drepți și frumos aliniați. De asemenea, aparatul dentar nu numai că aduce dinții pe poziția lor inițială, dar reface și mușcătura, în cazul în care aceasta este incorectă. 

Descoperă mai jos 4 curiozități despre îndreptarea dinților și află cât de benefic este să porți aparat dentar.

Aparatele dentare au apărut de mai bine de 300 de ani

Știai că în anul 1728, medicul francez, Pierre Fauchard, așa numitul ,,părinte al stomatologiei moderne” a realizat primul aparat dentar? Acesta folosea pentru îndreptarea dinților un dispozitiv special, realizat dintr-o bucată de metal prețios în formă de potcoavă. Această bucată de metal era legată de dinții purtătorului prin fire și avea rolul de a păstra forma corectă a arcadelor maxilare.

Sârmele folosite la aparatul dentar au fost inventate de NASA (The National Aeronautics and Space Administration)

În anul 1959, specialiștii de la NASA au inventat aliajul metalic care era, de fapt, nichel din titan. Inițial, acesta era creat pentru navele spațiale, însă, s-a dovedit a fi un succes în ortodonție. Cu ajutorul materialului din nichel titan s-au realizat fire subțiri și flexibile, care se atașau în jurul dinților, pentru a obține o bună aliniere a acestora. De asemenea, acest aliaj metalic, inventat de către NASA, se folosește și în ziua de astăzi.

Purtarea aparatului dentar reface mușcătura corectă

Aparatul dentar este cunoscut ca fiind un tratament ideal pentru obținerea zâmbetului perfect. Pe lângă beneficiile pe care le are pentru îndreptarea dinților, aparatul dentar este recomandat și în cazul în care mușcătura este incorectă. Adică, în cazul în care observi că dinții din partea de sus nu calcă corect pe dinții din partea de jos sau că dinții din partea inferioară îi acoperă pe cei din partea superioară. În plus, atunci când dinții sunt drepți și mușcătura este corectă, evităm să avem pe viitor numeroase probleme, printre care: probleme periodontale, dureri maxilare sau chiar și pierderea dinților.

Aparatul dentar se poate purta la orice vârstă

Conform National Library of Medicine, aparatul poate fi purtat la orice vârstă. Fie că vorbim despre înghesuirea dinților ori spațierea acestora sau migrările dentare, aparatele ortodontice sunt nemaipomenite atunci când ne dorim un zâmbet impecabil. Un tratament ortodontic poate dura între 6 luni și 2 ani jumătate, în funcție de gravitatea fiecărui caz în parte. Însă, cu ajutorul tehnologiei avansate din zilele noastre, durata tratamentului cu aparat dentar poate fi redusă chiar la jumătate. În stomatologie, există mai multe tipuri de aparate dentare moderne, spre exemplu cele transparente. Acestea sunt potrivite pentru persoanele care doresc ca aparatul să treacă neobservat. 

Aparatul dentar în ziua de astăzi

Așa cum am menționat și mai sus, aparatul dentar există în stomatologie de secole, însă, în ultimele decenii au apărut numeroase tipuri de aparate dentare, și anume: aparat dentar metalic (cu brackeți aplicați pe partea exterioară a dinților), aparat dentar transparent (cu brackeți transparenți) sau aparat dentar invizibil (aplicat pe partea interioară a dinților sau realizat din gutiere transparente). Indiferent de tipul de aparat dentar pe care îl alegi, este bine să știi că toate au același rol, acela de a-ți îndrepta dinții și de a-ți reda un zâmbet ireproșabil. 

Însă, pentru a obține un tratament ortodontic bun, există câteva condiții ferme de întreținere a aparatelor dentare. Prima condiție se referă la igiena dentară, care trebuie realizată foarte bine. Ortodontul recomandă purtătorului de aparat dentar să se spele pe dinți după fiecare masă și să folosească mijloacele suplimentare de igienă, precum ața dentară și dușul bucal. A doua condiție este aceea de a merge la controalele lunare, mai ales în cazul în care alegi să porți un aparat dentar metalic, deoarece este necesar ca medicul să activeze aparatul dentar. De asemenea, la fiecare 3 luni sunt recomandate și igienizările profesionale pentru ca toate resturile alimentare să fie îndepărtate cât mai bine. De reținut! După purtarea aparatului dentar este necesar să porți gutiera de contenție pentru a evita posibilele reapariții ale problemelor de aliniere.

Sursă poză: Unsplash/Pexels