10 lucruri de ştiut despre    Carnaval jpeg

10 lucruri de ştiut despre... Carnaval

📁 Istorie Urbană
Autor: Simona Deleanu

Carnavalul este o formă de distracţie mai rar întâlnită în secolul al XXI-lea, dar atunci când este sărbătorit, fastul depăşeşte limita obişnuită. Iată zece lucruri despre istoria carnavalului şi despre istoria celor mai cunoscute carnavaluri.

  • Carnaval (în germană Karneval) este un obicei care se prezintă prin atmosferă festivă cu veselie şi umor, participanţii fiind frecvent mascaţi şi îmbrăcaţi cu costume festive.
  • Festivităţile au la origine ritualuri din Egiptul Antic, închinate zeului Osiris. Manifestări similare aveau loc în Grecia Antică şi în Imperiul Roman. Carnavalurile se desfăşoară chiar înaintea Postului Paştelui, fiind astfel o ultimă răbufnire a energiilor înainte de perioada de reculegere.
  • Termenul carnaval provine din dialectul milanez ("carne vale"), înseamnă literal "adio carne" şi datează de la începutul erei creştine, când Biserica Catolică a hotărât ca festivităţile carnavalului să aiba loc doar înaintea postului.
  • Pe valea Rinului, în Germania carnavalul începe în Ziua Sf. Martin la data de 11 noiembrie şi durează până la Aschermittwoch (latină:Cinerum), ziua când după credinţa creştină Isus a început în deşert postul de 40 de zile.
  • După unii istorici îşi are originea din timpurile anterioare creştinismului obicei care s-a schimbat în decursul timpului.
  • După noile cercetări s-a ajuns la concluzia că, în Germania, sărbătoarea are loc înaintea apariţiei nopţilor lungi de iarnă, în care ulterior au apărut elemente de patriotism local cu clovni care îşi băteau joc de ocupaţia franceză. Povestirile ironice la adresa politicienilor sunt însoţite de muzică de fanfară.
  • Cele mai celebre carnavaluri sunt Carnavalul de la Venetia şi carnavalul de la Rio de Janeiro.
  • Istoria Carnavalului de la Rio de Janeiro datează din secolul al XVI-lea, când europenii încep colonizarea Americii şi când portughezii fondează (în anul 1502) pe malul Atlanticului un mic sat, pe nume Rio de Janeiro. În secolele următoare, coloniştii aduc aici obiceiurile europene, printre care şi Carnavalul, iar sclavii negri aduşi din Africa îşi vor grefa cultura pe obiceiul european.
  • Istoria carnavalului veneţian începe în 1162, iar primul document scris care îl atestă datează din 1268 când este menţionată folosirea măştilor, a costumelor de paradă şi de bal confecţionate manual.
  • În secolul al XVIII-lea, carnavalul de la Veneţia a luat cea mai mare amploare. Mulţi tineri bogaţi din toată Europa acelor vremuri soseau la Veneţia incognito pentru a petrece fără a fi recunoscuţi.