10 filme biografice ale unor artiști celebri jpeg

10 filme biografice ale unor artiști celebri

📁 Istoria Filmului
Autor: Redacția

În vreme de pandemie, după ce am citit câte ceva și am vizitat virtual niște muzee celebre, acum vă prpunem câteva filme care cu siguranță vă vor merge la suflet pentru că sunt biografii ale unor artiști foarte cunoscuți. 

Surviving Picasso (1996)

După ce am citit două cărți despre viața și femeile lui Picasso, am vrut neapărat să văd și drama lui Merchant Ivory care spune povestea lui Françoise Gilot (Natascha McElhone), singura iubită a lui Pablo Picasso (Sir Anthony Hopkins) care a fost suficient de puternică pentru a rezista cruzimii feroce a artistului și a continua cu viața ei.

Frida (2002)

Probabil unul dintre cele mai bune filme biografice pe care le-am văzut, Frida a transformat-o pe Salma Hayek în celebra artistă de origine mexicană Frida Kahlo. Pelicula explorează viața nefiltrată a pictoriței, de la episodul accidentului care a marcat-o semnificativ, până la relația (ieșită din tipare) pe care a avut-o cu soțul ei, artistul Diego Rivera (Alfred Molina), și aventurile extraconjugale extrem de provocatoare, inclusiv cea cu liderul Armatei Roșii, Leon Trotsky (interpretat de Geoffrey Rush).

The Danish Girl (2015)

Filmul care i-a adus Aliciei Vikander primul Oscar și lui Eddie Redmayne cea de-a doua nominalizare la Premiile Academiei Americane de Film, The Danish Girl urmărește povestea inspirată din viața reală a artiștilor danezi Lili Elbe (Redmayne), cunoscut inițial drept Einar Wegener, și a soției sale, Gerda Wegener (Vikander), care i-a fost alături și l-a susținut pe tot parcursul procesului de tranziție personală și al operației de schimbare de sex, una dintre primele intervenții chirurgicale de acest gen de la vremea respectivă (anii ‘30).

Girl with a Pearl Earring (2003)

Ecranizare a romanului omonim semnat de Tracy Chevalier, Girl with a Pearl Earring este o explorare ficțională a poveștii din spatele celebrului tablou al pictorului olandez Johannes Vermeer (interpretat de Colin Firth în film). În prim-plan se află Griet (Scarlett Johansson), o tânără care, împinsă de sărăcie, ajunge să lucreze ca servitoare în casa artistului și, în scurtă vreme, să-i devină muză.

Hemingway & Gellhorn (2012)

O poveste superbă despre dragoste și război, filmul evocă aventura dintre scriitorul Ernest Hemingway (Clive Owen) și jurnalista de război Martha Gellhorn (Nicole Kidman), cea de-a treia soție a lui și singura femeie care i-a cerut divorțul. O iubire născută în anii celui de-al Doilea Război Mondial și care a inspirat unul dintre cele mai bune romane semnate de Hemingway: Pentru cine bat clopotele.

Final Portrait (2017)

Un biopic regizat de Stanley Tucci, cu Geoffrey Rush, Armie Hammer și Clémence Poésy, Final Portrait este o poveste despre artă, imaginație și prietenie, care are în centru prietenia dintre scriitorul american James Lord (Hammer) și artistul elvețian Alberto Giacometti (Rush), unul dintre cei mai buni sculptori și pictori din secolul XX.

Little Ashes (2008)

Cu o acțiune plasată în Spania anilor ‘20, Little Ashes ne prezintă anii de tinerețe ai excentricului Salvador Dali (Robert Pattinson), aventurile sale de la universitate și de la Residencia de Estudiantes, dar și relația strânsă de prietenie cu alți doi artiști spanioli de renume: regizorul Luis Buñuel (Matthew McNulty).și poetul Federico García Lorca (Javier Beltrán), alături de care a format nucleul grupului de artiști din Madrid.

Bohemian Rhapsody (2018)

Da, cu siguranță l-ați văzut deja, dar, dacă tot stăm în izolare perioada asta, un musical inspirat de viața legendarului Freddie Mercury e numai bun de revăzut. Măcar pentru prestația de vis a lui Rami Malek!

Modigliani (2004)

Este povestea povestea de rivalitate dintre Amedeo Modigliani (Andy Garcia) și Pablo Picasso și a iubirii sale tragice cu Jeanne Hebuterne.

Rocketman

Un biopic mai puțin popular decât Bohemian Rhapsody, dar foarte interesant și el este Rocketman, o peliculă care îmbină fantezia cu realitatea și care urmărește evoluția lui Elton John, de la tânărul timid dintr-o localitate de la marginea Londrei la superstarul internațional în care s-a transformat.