Puyi, ultimul împărat al Chinei jpeg

12 Februarie: Împăratul chinez Pu Yi abdică, acest moment marcând sfârşitul dinastiei Qing și al imperiului chinez

📁 Calendar
Autor: Redacția

1856-Vasile Boerescu a adresat un memoriu ministrului de Externe al Franţei, Alexandre Walewski, în care pleda pentru constituirea unui stat naţional românesc independent sub garanţia celor şapte mari puteri.

1864-Parlamentul votează proiectul de lege pentru organizarea puterii armate în România.

1892-Pentru prima oară în istoria tehnicii, o invenţie-aparatul de cronofotografie al francezului Leon Bouly – este denumită cinematograf.

1912-Abdicarea împăratului chinez Pu Yi;sfârşitul dinastiei Qing.

1919-Consiliul militar interaliat de la Paris a aprobat ca armata română să înainteze pe aliniamentul Satu Mare – Carei – Oradea – Salonta – Arad.

1924-La New York are loc premiera lucrării simfonice Rapsodia albastrăde George Gershwin.

1994-Se deschid Jocurile Olimpice de Iarnă la Lillehammer, Norvegia.

1996-Yasser Arafat a depus jurământul în calitate de prim preşedinte ales (20 ianuarie 1996) al Autorităţii Naţionale Palestiniene.

1999-Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, a fost găsit nevinovat în procesul cu privire la afacerea Monica Lewinsky.

2000-A avut loc, la Bucureşti, reuniunea statelor membre ale Pactului de Stabilitate din Europa de Sud-Est, la nivelul şefilor de state şi de guverne, la finele căreia a fost semnată Carta relaţiilor de bună vecinătate, stabilitate, securitate şi cooperare în Europa de Sud-Est

2002-La tribunalul de la Haga, începe procesul fostului preşedinte al Iugoslaviei Slobodan Miloşevici. Acesta va muri în 2006 înainte de terminarea procesului.

2010-Se deschid Jocurile Olimpice de Iarnă de la Vancouver.