George Washington este ales de Colegiul Electoral primul preşedinte al SUA  jpeg

George Washington este ales de Colegiul Electoral primul preşedinte al SUA.

📁 Calendar
Autor: Redacția

1769-În Marea Britanie se introducere pedepsa cu moartea pentru distrugerea instalaţiilor industrial.

1789-George Washington este ales de Colegiul Electoral primul preşedinte al SUA.

1861-Carolina de Sud, Mississippi, Florida, Alabama, Louisiana, Georgia şi Texas proclamă secesiunea şi creează, la Montgomery (Alabama), Confederaţia Statelor din Sud (căreia în aprilie şi mai i se mai alătură Virginia, Carolina de Nord, Arkansas, Tennessee).

1909-Are loc, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, premiera piesei "Apus de soare" de Barbu Ştefănescu Delavrancea.

1922-Tratatul chino-japonez, prin care Chinei îi este retocedat Shandun-ul.

1927-În SUA se lansează filmul The jazz singer (Cântăreţul de jazz), de Warner Brothers, prima peliculă sonoră din istoria filmului.

1933-Legea pentru starea de asediu autoriza declararea stării de asediu. Guvernul putea declara stare de asediu globală sau parţială, pe termen de cel mult 6 luni.

1934-Echipajul român de bob de două persoane (Al. Frim şi V. Dumitrescu) cucereşte titlul de campion mondial, la Engelberg, Elveţia. Pentru rezultatele obtinuţe, sportivilor li s-a decernat "Premiul naţional pentru sport".

1961-Începutul luptei armate de eliberare a Angolei de sub dominaţia colonială portugheză, condusă de Mişcarea Populară pentru Eliberarea Angolei – MPLA.

1967-A început construcţia primei autostrăzi din ţară Bucureşti-Piteşti.

1970-A fost publicat romanul "Love Story" de Erich Segal, un adevărat success.

1976-Olimpiada de iarnă se deschide la Innsbruck, Austria.

1976 Puternic cutremur de pământ în Guatemala-7, 5 grade pe scara Richter soldat cu 22 778 de victime.

1998-Un cutremur de 6, 1 grade pe scara Richter în nord-estul Afganistanului omoară mai mult de 5.000 de oameni.

2003-Parlamentul Iugoslav a proclamat oficial naşterea noului stat Serbia-Munte Negru. Concomitent a fost votată şi noua Constituţie.

2004-Tenismanul elveţian Roger Federer devine Numărul 1 Mondial, după ce câştigă turneul de Mare Şlem Australian Open, după ce l-a învins în finală pe rusul Marat Safin cu scorul de 7-6(3);6-4;6-2.