16 ianuarie: Ivan cel Groaznic a fost încoronat ţar al Rusiei jpeg

16 ianuarie: Ivan cel Groaznic a fost încoronat ţar al Rusiei

📁 Calendar
Autor: Redacția

27 î.Hr. - Octavianus a primit titulatura sacrală de Augustus şi a adoptat titulatura de "Imperator Caesar Augustus divi filius".

1547 Ivan cel Groaznic a fost încoronat ţar al Rusiei.

1556 - Filip al II-lea a devenit rege al Spaniei.

1605 - Prima ediţie a El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes a fost publicată la Madrid.

1632 - A avut loc şedinţa de anatomie ţinută la Amsterdam, între breasla chirurgilor.Rembrandt va picta în acelaşi an „Lecția de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp”.

1885 - Apare noul organ de presă junimist "România liberă", ce reflectă grupul junimist intrat în Camere la alegerile din noiembrie 1884.

1920 - Intră în vigoare un amendament la Constituţia SUA care interzice fabricarea şi consumul băuturilor alcoolice ("Legea prohibiţiei"), în vigoare până la 5 decembrie 1933.

1945 - În urma Convenţiei de Armistiţiu, care stabilea, la articolul 11, reparaţiile de război datorate de România Uniunii Sovietice (300 de milioane de dolari), s-a semnat Convenţia economică "asupra mărfurilor pe care România urmează să le livreze în compensarea daunelor cauzate de către România, Uniunii Sovietice prin operaţiunile militare şi ocuparea teritoriului sovietic".

1946 - George Călinescu începe la Facultatea de Litere din Universitatea Bucureşti, cursul "Istoria literară ca ştiinţă inefabilă şi sinteză epică" cu lecţia de deschidere intitulată "Sensul clasicismului".

1965 - Reprezentanţele diplomatice ale României şi Danemarcei sunt ridicate la nivel de ambasadă.

1969 - Studentul ceh Jan Palach în vârstă de 20 de ani îşi dă foc, la Praga, lângă clădirea Muzeului Naţional, pentru a protesta împotriva invaziei armatei sovietice.

1979 - În urma unor puternice manifestaţii, şahul Mohammad Reza Pahlavi Aryamehr a părăsit Iranul, ceea ce a dus la sfârşitul monarhiei în Iran.

1991 - Are loc lansarea operaţiunii "Furtună în deşert" (ora 3.00, ora Bagdadului) pentru eliberarea Kuwaitului, invadat la 2 august 1990 de Irak. Primul atac aerian declanşat de coaliţia internaţională (SUA, Marea Britanie, Arabia Saudită, Kuwait) împotriva Irakului.

2005 - Adriana Iliescu (67 de ani) este cea mai vârstnică femeie din lume care dă naştere unui copil.