Elisabeta a II a a fost proclamată regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord jpeg

Elisabeta a II-a a fost proclamată regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

📁 Istoria Presei
Autor: Redacția

1696-A apărut, în tipografia instalată la Mănăstirea Snagovului, prima tipăritură:"Orânduiala slujbei sfinţilor Constantin şi Elena". Cartea, publicată cu text grecesc şi românesc de către Mihail Iştvanovici, sub îngrijirea lui Antim Ivireanul, era dedicată lui Constantin Brâncoveanu.

1778-A fost încheiată alianţa franco-americană. În timpul Războiului de Independenţă din America, reprezentanţi ai Statelor Unite şi ai Franţei au semnat, la Paris, Tratatul de Prietenie şi Comerţ şi Tratatul de Alianţă.

1857-Apare, la Bucureşti, ziarul unionist Concordia, care, în acelaşi an, îşi schimbă denumirea în "Românul" (director C.A.Rosetti).

1879-Agenţiile diplomatice române din străinătate au fost ridicate la rangul de legaţii.

1885-Spiru Haret este numit secretar general al Ministerului Instrucţiei şi al Cultelor.

1889-S-a născut Krikor H. Zambaccian, colecţionar şi critic de artă (m. 18 septembrie 1962)

1898-A avut loc, la Paris, premiera "Poemei române" compusă de George Enescu. A fost prima sa apariţie publică în calitate de compozitor, la vârsta de 16 ani.

1908-S-a născut, la Ploieşti, scriitorul Geo Bogza (m. 14 septembrie 1993).

1911-S-a născut Ronald Reagan, preşedinte al SUA în perioada ianuarie 1981– ianuarie 1989. (m.2004)

1945-A intrat în vigoare Decretul-lege privind statutul naţionalităţilor, potrivit căruia toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi se bucură de aceleaşi drepturi civile şi politice fără deosebire de rasă, naţionalitate, limbă sau religie. Statutul prevedea pedepsirea prin lege a manifestărilor urii de rasă sau a naţionalismului.

1945-S-a născut Bob Marley, celebru cântăreţ de muzică reggae (m. 11 mai 1981)

1948-Echipa feminină a României cucereşte locul al treilea la campionatul mondial de tenis de masă desfăşurat la Londra.

1949-S-a autodizolvat Partidul Naţional Popular.

1952-Elisabeta a II-a a fost proclamată regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

1990-Frontul Salvării Naţionale s-a înregistrat oficial ca formaţiune politică. Preşedintele formaţiunii a devenit Ion Iliescu.

1991-Ministerul de Externe român a dat o declaraţie prin care s-a pronunţat pentru desfiinţarea, până la jumătatea anului 1991, a structurilor militare ale Tratatului de la Varşovia. Toate statele membre ale acestei alianţe militare (URSS ultima, după o îndelungată perioadă de deliberare) s-au pronunţat în favoarea desfiinţării alianţei.

1993-A încetat din viaţă George Ciorănescu, poet, traducător şi prozator. În 1947 se expatriază la Paris, iar în 1954 devine deputat în primul Parlament European. (n. 19 martie 1918)

1995-A încetat din viaţă academicianul Nicolae Simionescu. A fondat şi organizat, împreună cu academicianul Maya Simionescu, Institutul de Biologie şi Patologie Celulară (n. 27 iunie 1926).

1996-Plenul Senatului a decis că Serviciul de Informaţii Externe (SIE) va fi controlat de o comisie specială a Parlamentului, compusă din cinci membri ai Comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

1996-Senatul a hotărât că persoanele persecutate în ţara de origine, din considerente de rasă, naţionalitate, religie sau politice, vor putea primi azil în România.

1998-Preşedintele Emil Constantinescu a cerut, la Paris, reluarea activă a relaţiilor României cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

1998-Preşedinţii PNŢCD, Ion Diaconescu, PD-Petre Roman, PNL-Mircea Ionescu Quintus, UDMR-Marko Bela, PSDR-Sergiu Cunescu şi PAR-Varujan Vosganian au semnat protocolul de funcţionare a coaliţiei.

2001-Deputaţii au hotărât interzicerea clonării umane, prin adoptarea unui proiect de lege de ratificare a Convenţiei europene privind protecţia drepturilor omului şi a demnităţii fiinţei umane faţă de aplicaţiile biologiei şi medicinei şi a Protocolului adiţional al acestei convenţii, semnat la Paris la 12 februarie 1998.

2003-Guvernul a modificat modul de plată a taxelor notariale.

2007-Camera Deputaţilor a adoptat Legea referendumului.

2008-Jurnalistul Max Bănuş a decedat. Cunoscut ca unul dintre cei mai remarcabili ziarişti de la Europa Liberă, Max Bănuş şi-a început cariera jurnalistică la Sportul românesc.