Autor 15320 vizualizări


48 î.Hr. - Bătălia de la Pharsalus: Iulius Cezar l-a învins pe Pompei, întărindu-și controlul asupra Republicii Romane.

378 - Bătălia de la Adrianopol: Armata romană a suferit o înfrângere catastrofală în fața goților. Împăratul Valens a murit în luptă.

Bătălia a avut loc la aproximativ 13 km nord de Adrianopol, în provincia romană Tracia, şi s-a încheiat cu înfrângerea catastrofală a romanilor. Această bătălie a fost unul dintre punctele de cotitură ale antichităţii târzii, care a accelerat dezintegrarea Imperiului Roman şi a schimbat balanţa puterii în favoarea popoarelor germanice.

1483 - Prima Liturghie celebrată în Capela Sixtină din Roma.

1830 - Louis Philippe a devenit regele francezilor în urma abdicării regelui Carol al X-lea.

1942 - Mahatma Gandhi a fost arestat în Bombay de forțele britanice.

1945 - Aviația americană a lansat a doua bombă nucleară asupra Japoniei. Orașul Nagasaki a fost devastat de o bombă atomică cu plutoniu, care a primit numele de cod „Fat Man”. 39.000 de oameni au fost omorâți pe loc, iar peste 25.000 au fost răniţi.

1969 - Actrița americană Sharon Tate, soția regizorului Roman Polanski, a fost asasinată de „familia” lui Charles Manson

1974 - Gerald Ford a devenit președintele Statelor Unite, în urma demisiei lui Richard Nixon.

1990 - Anexarea Kuweitului de către Irak a fost declarată nulă și neavenită de către Consiliul de Securitate al ONU, care a solicitat retragerea imediată a armatei irakiene.

1991 - Procurorul italian Antonino Scopelliti a fost ucis de Ndrangheta.

1999 - Vladimir Putin a fost numit prim-ministru al Rusiei de președintele Boris Elțîn.

Foto: Wikimedia Commons