Calendar 7 iulie: 2005   Atentatele de la Londra: Patru teroriști islamiști sinucigași au detonat patru bombe artizanale în transportul public din Londra jpeg

Calendar 7 iulie: 2005 - Atentatele de la Londra: Patru teroriști islamiști sinucigași au detonat patru bombe artizanale în transportul public din Londra

📁 Calendar
Autor: Redacția

1456 - La 25 de ani după execuţie, Papa Calixt al III-lea a retras acuzaţia de erezie adusă Ioanei d'Arc.

1770 - Bătălia de la Larga. Otomanii au fost înfrânți de ruși în lupta desfășurată în valea râului Larga, un afluent al Prutului (în prezent în Republica Moldova).

1807 - Tratatul de la Tilsit dintre Napoleon I și Ţarul Alexandru I a pus capăt Războiului celei de-a Patra Coaliții.

1881 - La Roma, a fost publicată prima parte din romanul „Aventurile lui Pinocchio”, de Carlo Collodi.

1887 - S-a născut pictorul de origine rusă Marc Chagall (d. 1985).

1887 - Ferdinand de Saxa-Coburg și Gotha-Koháry a devenit Prinț al Bulgariei, care se afla încă sub suzeranitate otomană. 

1898 - Statele Unite ale Americii au anexat insulele Hawaii.

1901 - S-a născut regizorul italian Vittorio De Sica (d. 1974).

1930 - Pe fluviul Colorado din Statele Unite ale Americii, a început construcția barajului Boulder, cunoscut în prezent ca barajul Hoover.

1930 - A murit scriitorul britanic Sir Arthur Conan Doyle, „părintele” lui Sherlock Holmes (n. 1859).

1946 - Aviatorul american Howard Hughes s-a prăbușit cu un avion proiectat chiar de el. Hughes a supraviețuit, însă a fost grav rănit și nu s-a recuperat complet în urma acestui accident.

2005Atentatele de la Londra: Patru teroriști islamiști sinucigași au detonat patru bombe artizanale în transportul public din Londra. 56 de oameni au fost ucişi (inclusiv cei patru atentatori) şi peste 700 au fost răniţi.

Atacurile au avut loc în momentul în care Marea Britanie găzduia summitul G8 de la Gleneagles, în Scoţia și la o zi după câştigarea de către Londra a dreptului de organizare a Jocurilor celei de-a XXX-a Olimpiade. Exploziile au avut loc la câteva minute una după alta, începând cu ora locală 08:51. Primele trei explozii s-au produs în rețeaua de metrou, iar ultima bombă a explodat la bordul unui autobuz cu două etaje în Tavistock Square, la ora locală 09:47.

Inițial au fost raportate mai multe explozii, deoarece două bombe au explodat între stațiile de metrou, iar oamenii care au evacuat aceste stații au crezut că a avut loc câte o explozie în fiecare stație. În urma exploziilor, circulația metroului a fost oprită și toate stațiile au fost evacuate. Străzile din apropierea staţiilor afectate au fost închise, iar transportul în comun cu autobuzul a fost suspendat în zona centrală.