Calendar 7 ianuarie: 1979   Trupele vietnameze au ocupat ocupat orașul Phnom Penh, răsturnând regimul Khmerilor Roșii, condus de Pol Pot jpeg

Calendar 7 ianuarie: 1979 - Trupele vietnameze au ocupat ocupat orașul Phnom Penh, răsturnând regimul Khmerilor Roșii, condus de Pol Pot

📁 Calendar
Autor: Redacția

1355 - Regele portughez Afonso al IV-lea a decapitat-o pe Inês de Castro, metresa fiului său, Petru, ceea ce va duce la un război civil.

1558 - Trupele franceze conduse de François de Guise au ocupat portul Calais, ultima posesiune continentală a Angliei.

1598 - Boris Godunov a devenit primul țar al Rusiei din afara dinastiei Rurik.

1610 - Galileo Galilei a descoperit patru sateliți ai planetei Jupiter: Ganimede, Io, Europa și Callisto.


Jupiter and the Galilean Satellites jpg jpeg

1844 - S-a născut călugărița franceză Bernadette, cea care a avut viziunea Fecioarei Maria la Lourdes (d. 1879)

1881 - S-a născut poetul, prozatorul și dramaturgul Ion Minulescu (d. 1944).

1916 - S-a născut Elena Ceaușescu (d. 1989).

1943 - A murit fizicianul american de origine sârbă Nikola Tesla (n. 1856).

1953 - Președintele american Harry Truman a anunțat public faptul că SUA au dezvoltat prima bombă cu hidrogen din lume.

1958 - A murit Petru Groza, prim-ministru în primele guverne comuniste ale României, între 1945 şi 1952 (n. 1884).

1973 - Secretarul de stat american Henry Kissinger și generalul vietnamez Le Duc Tho, au încheiat negocierile de pace de la Paris cu privire la războiul din Vietnam. Cei doi vor primi Premiul Nobel pentru Pace în același an.

1979 - Trupele vietnameze au ocupat ocupat orașul Phnom Penh, răsturnând regimul Khmerilor Roșii, condus de Pol Pot.

Pe 7 ianuarie 1979, capitala cambodgiană Phnom Penh capitula în fața unei armate formate din 150.000 de soldați vietnamezi și 15.000 de exilați cambodgieni, la doar două săptămâni de la invazia țării. Ostilitățile cu Vietnamul începuseră atunci când regimul Khmerilor Roșii a ocupat, în 1975, teritoriul cambodgian, pe care aveau să-l redenumească Kampuchea. 

Phnom Penh, cândva un oraș înfloritor, fusese deja pustiit de regimul Khmerilor Roșii, care i-a forțat pe orășeni să se mute în provincie pentru a munci în agricultură. Mai rămăseseră în capitală doar 40.000 de oameni, lăsați să se apere singuri după ce liderii militari ai regimului au fugit din calea armatei invadatoare.

Pol Pot, figura emblematică a regimului Kmerilor Roșii (și unul dintre cei mai sângeroși dictatori din istorie), și ceilalți lideri au crezut că odată ce vietnamezii ar fi ocupat toată Cambodgia, aceștia ar fi fost o țintă ușoară pentru unitățile de gherilă și ar fi fost repede alungați. „Odată ce sunt toți în interiorul granițelor noastre, îi vom strivi”, spunea Pol Pot. În mod evident, acesta s-a înșelat. Vietnamezii au instalat un guvern marionetă în capitala cucerită, iar armata lor nu a părăsit țara decât în 1989.

Pol Pot a fost înlăturat definitiv de la putere de tovarășii săi abia în 1997 și a fost ținut în arest la domiciliu până la moartea sa, survenită un an mai târziu.

Convinși că Istoria era de partea lor, Khmerii Roșii au urmărit distrugerea capitalismului și a întregii culturii moderne. La categoria dușmani ai poporului, ce au arestați, torturați și executați de regim, au fost incluși:toți cei care aveau legături cu fostul guvern sau cu guvernele străine;intelectualii și profesioniștii (de fapt, aproape toți oamenii educați);etnicii vietnamezi, chinezi și thailandezi;creștinii, budiștii și musulmanii (aceștia din urmă erau forțați să mănânce carne de porc;dacă refuzau, erau uciși);sabotorii economiei (mulți dintre orășenii forțați să se mute la țară erau executați dacă nu se descurcau la muncile agricole) etc.

Toți oamenii educați din Cambodgia (bineînțeles, cu excepția celor de la condcuere) au fost eliminați. Bibliotecile au fost distruse, cărțile arse, școlile închise, iar profesorii arestați;circa ¾ din cei 20.000 de profesori din țară au murit, doar câțiva mai norocoși reușind să părăsească țara. Până și doctorii au fost vizați;mulți au fost arestaț sau executțai, iar puținii care au reușit să supraviețuiască au fost forțați să renunțe la practicile medicinei moderne și să prescrie bolnavilor doar ierburi.

Toți cunoscătorii de limbă franceză și engleză, precum și toți oamenii care purtau ochelari (văzuți ca semn al științei de carte) au fost executați. Mii de orășeni au fost forțați să se mute la țară pentru a munci în fermele colective. Templele budiste și bisericile creștine au fost distruse, iar mașinile, echipamentele medicale și alte produse ale tehnologiei moderne au fost distruse.

Considerând că adulții fuseseră corupți de capitalism, guvernul Khmerilor Roșii a ordonat separarea copiilor de părinții lor, pentru a putea fi crescuți în spiritul ideologiei comuniste. Mai mult decât atât, copiii învățau metode de tortură și le practicau pe animale. Astfel, guvernul intenționa să facă din copii „instrumentul dictatorial al partidului”, și chiar le-a acordat atribuții de conducere în torturarea și execuția „dușmanilor”.

Regimul comunist controlat de Pol Pot a ucis, în patru ani, până la 2 milioane de oameni (sau ¼ din populația țării) prin executare, înfometare sau muncă forțată, sub pretextul „nobil” de a crea o „nouă națiune de muncitori și țărani” complet separată de lumea exterioară. Din cauza numărului victimelor și a brutalității lor, crimele împotriva umanității comise în timpul regimului Khmerilor Roșii au fost considerate echivalentul asiatic al Holocaustului european.

1984 - A murit fotograful Costică Acsinte (n. 1897).

1989 - Akihito a devenit împărat al Japoniei.

1990 - Turnul din Pisa a fost închis pentru siguranță pentru vizitatori, înclinarea devenind prea periculoasă. Lucrările de renovare vor dura până la 15 decembrie 2001.

1999 - În fața Senatul Statelor Unite, a început punerea sub acuzare a președintelui Bill Clinton acuzat de sperjur și obstrucție a justiției în urma afacerii Lewinsky.

2015 - Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate și soldat cu multe victime. Cel puțin 12 persoane, între care doi polițiști și mai mulți jurnaliști renumiți, au fost ucise și alte unsprezece persoane au fost rănite.

2018 - A murit cântăreața franceză France Gall (n. 1947).