Calendar 6 septembrie: 1940   A început a doua domnie a regelui Mihai, după ce tatăl său, Carol al II lea, a abdicat sub presiunea lui Ion Antonescu jpeg

Calendar 6 septembrie: 1940 - A început a doua domnie a regelui Mihai, după ce Carol al II-lea a abdicat

📁 Calendar
Autor: Redacția

1817 - S-a născut avocatul, istoricul, scriitorul și omul politic Mihail Kogălniceanu (d.1891)

1819 - S-a născut scriitorul Nicolae Filimon, autorul primului roman notabil al literaturii române, „Ciocoii vechi şi noi” (d. 1865).

1863 - La Londra, a intrat în funcţiune prima linie de metrou din lume, de-a lungul sectorului Victoria Street, cu o lungime de 6,3 km.

1885 - Sub presiunea naţionaliştilor bulgari, Rumelia Orientală şi-a proclamat unirea cu Principatul Bulgariei.


image

1901 - Preşedintele american William McKinley a fost împușcat de anarhistul Leon Czolgosz. McKinley va muri la 14 septembrie.

1923 - S-a născut Petru al II-lea, ultimul rege al Iugoslaviei, fiul lui Alexandru I şi al Mariei a Iugoslaviei. A devenit rege la vârsta de 11 ani, după asasinarea tatălui său la Marsilia, pe 9 octombrie 1934 (d. 1970).

1940 - A început a doua domnie a regelui Mihai I al României, după ce tatăl său, Carol al II-lea a abdicat sub presiunea lui Ion Antonescu.

Generalul Ion Antonescu a fost însărcinat cu formarea unui nou guvern pe 4 septembrie. În aceeași zi, el s-a întâlnit cu Wilhelm Fabricius, ambasadorul Germaniei la București, care l-a îndemnat să-și asume ”drepturi dictatoriale” și să ceară abdicarea regelui. În seara zilei de 4 septembrie, Antonescu i-a cerut regelui Carol al II-lea să-i ofere puteri depline. După multe ezitări, regele a semnat în dimineața zilei de 5 septembrie decretul prin care Ion Antonescu era învestit cu ”puteri depline pentru conducerea statului român”. În aceeași zi, a fost suspendată Constituția din 1938 și au fost dizolvate Corpurile legiuitoare. În seara zilei de 5 septembrie, Antonescu i-a cerut lui Carol al II-lea să abdice și i-a dat timp de gândire până a doua zi la ora 4 dimineața. Când a expirat ultimatumul, Antonescu i-a trimis regelui o scrisoare prin care i-a cerut din nou să abdice, pentru a nu arunca țara în ”război civil”.

La ora 6.10, regele a decis să semneze actul de abdicare. În manifestul pe care l- adresat poporului român, Carol al II-lea a avut grijă să evite cuvântul ”abdicare”, subliniind doar că trece asupra fiului să Mihai ”grelele sarcini ale domniei”, din cauza zilelor de ”vitregie nespusă care îndurerează țara”. 

Prin intermediul lui Ernest Urdăreanu, Antonescu i-a trimis lui Carol o scrisoare prin care îi acorda libertatea de a călători oriunde dorea și o alta prin care i se fixa o rentă anuală de 20 de milioane de lei. În dimineața zilei de 7 septembrie, la ora 3, Carol al II-lea pleca în exil din gara Băneasa, însoțit de Elena Lupescu, cu un tren special, compus din 12 vagoane.

În vârstă de numai 18 ani, Mihai a fost proclamat rege fără depunerea vreunui jurământ pe constituţie, suspendată în ziua precedentă, şi fără votul Parlamentului, dizolvat anterior. Dacă în timpul primei sale domnii (1927-1930), Mihai era doar un copil, cea de-a doua domnie a început în umbra lui Ion Antonescu, care deținea puteri depline „pentru conducerea Statului Român”. 

1946 - George Enescu şi soţia sa, Maria Cantacuzino, au părăsit definitiv România ajutaţi de Yehudi Menuhin.

1991 - Orașul Leningrad a revenit la numele său istoric, Sankt Petersburg.

1997 - La Londra au avut loc funeraliile Prinţesei Diana, la care au luat parte peste un milion de oameni pe străzi. Peste 2,5 miliarde de oameni din întreaga lume au urmărit transmisia televizată.

1998 - A murit regizorul japonez Akira Kurosawa (n. 1910).

2007 - A murit tenorul italian Luciano Pavarotti (n. 1935).