Calendar 4 octombrie: 1957   Uniunea Sovietică a lansat pe orbită primul satelit artificial al Pământului, Sputnik 1 jpeg

Calendar 4 octombrie: 1957 - Uniunea Sovietică a lansat pe orbită primul satelit artificial al Pământului, Sputnik 1

📁 Calendar
Autor: Redacția

1582 - Papa Grigore al XIII-lea a impus Calendarul gregorian în Italia, Polonia, Portugalia și Spania. Ziua de 4 octombrie a acestui an a devenit 15 octombrie.

1626 - S-a născut Richard Cromwell, Lord Protector al Angliei, Scoției și Irlandei, fiul lui Oliver Cromwell (d. 1712).

1669 - A murit pictorul olandez Rembrandt (n. 1606).

1824 - Mexicul a adoptat o nouă constituție, devenind republică.

1895 - S-a născut actorul de comedie american Buster Keaton, poreclit „Marele Chip de Piatră” fiind considerat „omul care n-a râs niciodată” (d. 1966).


1943 - S-a născut Florian Pittiș, actor de teatru, voce, radio şi televiziune, regizor, traducător, interpret şi textier de muzică folk, realizator de emisiuni radio (d. 2007).

1957 - Uniunea Sovietică a lansat pe orbită primul satelit artificial al Pământului, Sputnik 1.

În cursa spaţială dintre Uniunea Sovietică şi Statele Unite ale Americii de la mijlocul secolului XX, numele de Sputnik, Laika sau Yuri Gagarin au mare însemnătate pentru întreaga lume. Ceea ce nu ştiu mulţi este faptul că nimic din aceste proiecte nu ar fi fost posibil fără planurile şi geniul lui Serghei Koroliov. Încă din timpul tinereţii i se prezicea un viitor strălucit, el fiind pentru început proiectant aeronautic. Însă epurarea stalinistă din timpul anilor ’30 nu l-a iertat, Koroliov fiind trimis în lagărele Gulagului timp de şase ani.

Aproape de sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Koroliov împreună cu alţi oameni de inteligenţa cărora guvernul sovietic se putea folosi, au fost eliberaţi, fiind absolviţi de orice vină. El a fost transferat să lucreze la Comisia de Industrie Aeronautică. Apoi, în 1945, lui i s-a acordat gradul de colonel în Armata Roşie şi a fost trimis în Germania. A fost o schimbare radicală a vieţii sale, iar totul s-a datorat unui motiv foarte simplu: ruşii capturaseră depozitele unde naziştii ţineau componentele rachetelor V2 şi doreau ca ei să îşi dezvolte propriul sistem de rachete. Tot ceea ce găsise în Germania nazistă era cu mult superior la ceea ce se găsea în Rusia. Şi cu toate că proiectantul de rachete neamţ, Werner von Braun, şi echipa lui au plecat în America, ducând cu ei mai multe tipuri de mecanisme inventate de ei, Koroliov nu s-a dat bătut. De atunci, el a lucrat neîncetat pentru ca, pe 21 august 1957, să lanseze racheta sovietică R7, prima rachetă balistică intercontinentală.

După lansarea rachetei, Koroliov era însufleţit să facă şi mai multe, iar ideea utilizării tehnologiei pentru călătoriile în spaţiu o avea încă din tinereţe. Mai mulţi ani a insista cu acest proiect pentru a obţine aprobarea Academiei Ruse de Ştiinţă. Sovieticii nu erau foarte încântaţi, însă când ideea lansării unui satelit a început să fie vehiculată în presa americană, Serghei a obţinut sprijinul Guvernului. Aşa că, pe 4 octombrie 1957, a fost lansată racheta şi satelitul Sputnik 1 a ajuns pe orbită. O lună mai târziu, odată cu aniversarea a 40 de ani de la Revoluţia Rusă, Nikita Hruşciov a susţinut lansarea a încă unui satelit, Sputnik 2 – „cabină spaţială” la bordul căreia se afla căţeluşa Laika.

1965 - Papa Paul al VI-lea a ajuns la New York, devenind primul suveran pontif care a vizitat Statele Unite. Va ține un discurs la ONU, în care va pleda pentru pace, în condițiile escaladării Războiului din Vietnam.

1970 - A murit cântăreața americană Janis Joplin (n. 1943).


Foto sus: Roskosmos