Calendar 30 ianuarie: 1948   A fost asasinat Mahatma Gandhi, conducator al mişcării de eliberare a Indiei jpeg

Calendar 30 ianuarie: 1948 - A fost asasinat Mahatma Gandhi, conducator al mişcării de eliberare a Indiei

📁 Calendar
Autor: Redacția

1561 - A apărut „Tetraevanghelul”, prima carte românească tipărită de diaconul Coresi.

1649 - Regele Carol I al Angliei a fost executat la Whitehall.

1695 - Constantin Brâncoveanu a primit ca recompensă pentru serviciile făcute Curţii din Viena, titlul de „principe al Imperiului".

1820 - Edward Bransfield a descoperit Antarctica.

1882 - S-a născut Franklin Delano Roosevelt, cel de-al 32-lea preşedinte al SUA (d. 1945).

1885 - S-a născut cardinalul Iuliu Hossu membru de onoare al Academiei Române (d. 1970). 

1920 - România şi Cehoslovacia au stabilit relaţii diplomatice la nivel de legaţie.

1933 - Adolf Hitler a fost numit în funcția de cancelar al Germaniei. Începutul dictaturii hitleriste în Germania.

1948 - A fost asasinat Mahatma Gandhi, conducător al mişcării de eliberare a Indiei. Se marchează drept „Ziua martirilor" (n. 2 octombrie 1869).

Moartea violentă lui Gandhi a venit la numai câteva luni după ce şi-a îndeplinit scopul care i-a călăuzit existenţa: independenţa Indiei de Regatul Marii Britanii. A fost o victorie amară pentru că odată cu ea subcontinentul indian s-a împărţiti în două: Pakistanul musulman şi India hindusă – acţiune cu care Gandhi nu a fost de acord. Un “suflet mare” – aşa cum se traduce numele de Mahatma – care toată viaţa a promovat pacea şi care a sfârşit printr-un glonţ.

Vicent Sheean a fost un jurnalist american care după cel de-al Doilea Război Mondial a călătorit în numeroase zone de conflict. În 1947, Sheean a plecat în India, unde a devenit un discipol al lui Gandhi, cu scopul de a găsi o semnificaţie în evenimentele violente la care a fost martor. Mărturia lui este din ziua când Gandhi a fost omorât, 30 ianuarie 1948, la New Delhi.

“M-am urcat într-un taxi şi am mers la Birla House, exact la timp pentru sesiunea de meditaţie. De această dată eram singur. Am aşteptat vis-a-vis de casă, la umbra unui copac. Încă nu era ora cinci, dar oamenii se strecurau înauntru, pe jos sau chiar cu maşina. În timp ce mergeam către locul de rugăciune, de la capătul grădinii, m-am întâlnit cu Bob Stimson, corespondentul BBC la New Delhi. Am rămas de vorbă şi i-am povestit de călătoria la Amristar şi ce am văzut acolo. Era ceva obişinuit să vezi un reprezentat al presei la meditaţii, Bob mi-a spus că i-a trimis lui Mahatma câteva întrebări pentru BBC şi că dacă tot este în incintă, rămâne la rugăciune. El s-a uitat la ceas şi a spus: Este cam ciudat. Gandhi întârzie. El nu întârzie niciodată”.

1972 - „Bloody Sunday"/ Duminica Sângeroasă – Trupele britanice au ucis 13 catolici la o adunare din Londonderry (Irlanda de Nord).