Calendar 3 iunie: 2016   A murit boxerul american Muhammad Ali jpeg

Calendar 3 iunie: 2016 - A murit boxerul american Muhammad Ali

📁 Calendar
Autor: Redacția

1267 - Prima mențiune documentară a orașului Mediaș.

1428 - Voievodul Valahiei Dan al II-lea a participat la lupta de la Golubac împotriva otomanilor, alături de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg.

1875 - A murit compozitor francez Georges Bizet (n. 1838).


1844 - A murit ultimul Delfin al Franței Louis-Antoine, Duce de Angoulême, fiul cel mare al regelui Carol al X-lea (n. 1775).

1906 - S-a născut cântăreața americană Josephine Baker (d. 1975).

1922 - A murit scriitorul Duiliu Zamfirescu (n. 1858).

1924 - A murit scriitorul ceh de limbă germană Franz Kafka (n. 1883).

1940 - Bătălia de la Dunkirk s-a încheiat cu victoria Germaniei naziste .

1989 - A murit ayatollahul Ruhollah Khomeini, întemeietorul și liderul spiritual al Republicii Islamice Iran (n. 1902).

2006 - Muntenegru a redevenit stat independent, proclamându-și în mod oficial separarea de uniunea statală Serbia și Muntenegru.

2016 - A murit boxerul american Muhammad Ali (n. 1942).

Cassius Marcellus Clay, devenit apoi Muhammad Ali, s-a născut la Louisville, Kentucky, la 17 ianuarie 1942, şi a început boxul la 12 ani. Deşi se temea de zborul cu avionul, în 1960 merge la Roma şi câştigă aurul olimpic la categoria semigrea. După sute de meciuri la amatori, la 18 ani decide să treacă la profesionişti, fiind antrenat de Angelo Dundee, cel care îi va fi alături de-a lungul carierei. În 1964 a devenit campion mondial al greilor după ce l-a învins pe Sonny Liston, iar în acelaşi ani şi-a schimbat numele în Muhammad Ali, după ce s-a convertit la islam şi s-a alăturat mişcării "Naţiunea Islamului". Dorinţa sa de a zgudui dominarea "albilor" în America anilor '60, refuzând să plece în Vietnam în 1967, a dat curaj numeroşilor afro-americani. 

Potrivit cărţii biografice „King of the World. Muhammad Ali and the Rise of an American Hero“, în dimineaţa zilei de 28 aprilie 1967, Ali s-a prezent la sediul de recrutare al armatei Statelor Unite, de pe strada San Jacinto, din Huston, unde fusese chemat pentru înrolare. „Pe margine l-a întâmpinat un grup de protestatari, format în mare parte din studenţi, dar şi câţiva oameni mai în vârstă, care se adunaseră deja şi cântau: Nu te duce! Nu te duce!“

Muhammad Ali a intrat în clădire după ce a salutat politicos grupul de protestatari. „Alături de alţi 25 de candidaţi, lui Ali i s-a cerut să completeze nişte hărtii, să meargă la testarea fizică şi apoi să aştepte autobuzul care avea să îi ducă la Fort Polk, în Louisiana. După-amiază, devreme, recruţii s-au aliniat în faţa unui locotenent, S. Steven Dunkley, pentru ultima formalitate“, se arată în biografie. Ali se afla într-un şir de 11 oameni. Când i-a fost strigat numele, „Cassius Clay“, a refuzat să facă pasul în faţă. A fost strigat din nou, de această dată „Ali!“ Şi, din nou, campionul greilor nu s-a clintit. Muhammad Ali a fost dus într-o cameră separată, unde i s-a reamintit că pedeapsa pentru refuzul de a se înrola era de cinci ani de închisoare, plus amendă.

La ieşire, Muhammad Ali era aşteptat de o hoardă de jurnalişti. Cei mai mulţi oameni îl încurajau şi îl aclamau. Muhammad Ali a declarat presei: „Eu nu am nicio dispută cu aceşti vietnamezi“. 

Ali a fost condamnat la cinci ani de închisoare şi a primit amenda maximă de 10.000 de dolari. Ali şi-a pierdut în aceeaşi zi titlul mondial şi licenţa de boxer. Pe durata apelului, a fost eliberat pe cauţiune, iar în 1971 pedeapsa primită a fost anulată printr-o decizie unanimă a Curţii Supreme. Muhammad Ali a ratat însă perioada de maxim a carierei sportive, între 23 şi 27 de ani, revenind în ring abia pe 29 octombrie 1970. Pe 8 martie 1971, Muhammad Ali pierdea primul meci din cariera de profesionist - „Lupta Secolului“, după 15 runde, în faţa lui Joe Fraiser. Ali a recâştigat apoi titlul mondial pe data de 30 octombrie 1974, în faţa lui George Foreman, în celebra „Rumble in the Jungle“.

Recucerirea titlului trece prin Zair, unde la Kinshasa, în octombrie 1974, îl învinge pe George Foreman. Un an mai târziu, la Manilla, într-una din cele mai violente lupte din istoria boxului, Ali îl învinge pe Frazier. "Atunci am crezut că sunt aproape de moarte", spunea Ali în 2001 în L'Equipe.

În 1981 s-a retras definitiv din box, după un eşec în faţa lui Larry Holmes. Muhammad Ali a murit la 3 iunie 2016 , la vârsta de 74 de ani. Suferea de maladia Parkinson de peste trei decenii.