Calendar 28 octombrie: 312: Bătălia de la Podul Milvius: Constantin cel Mare l a învins pe Maxentius jpeg

Calendar 28 octombrie: 312: Bătălia de la Podul Milvius: Constantin cel Mare l-a învins pe Maxentius

📁 Calendar
Autor: Redacția

312Bătălia de la Podul Milvius: Constantin cel Mare l-a învins pe Maxentius.

Constantin cel Mare a fost un împărat roman care a reușit să pună bazele civilizației europene postclasice. Victoria acestuia repurtată la podul Milvius a îmbrăcat un rol hotărâtor pentru trasarea evoluției istoriei mondiale. Maxentius s-a înecat în Tibru în timpul bătăliei. Victoria lui Constantin a marcat sfârșitul tetrarhiei și primul pas spre instituționalizarea Creștinismului drept religie oficială în Imperiu.

Momentul înștiințării felului în care Constantin va câștiga lupta, este descris de scriitorul creștin Lactanțiu (cca. 240 – cca. 320) ca fiind o avertizare din partea divinității, într-un vis: „Constantin a fost avertizat în somn să inscripționeze pe scuturile soldaților semnul apărut pe cer de la Dumnezeu și abia după aceea să înceapă lupta. A făcut după cum i s-a poruncit și a inscripționat pe scuturi numele lui Hristos: un X traversat de litera I boltită în partea de sus”.

1466 -  S-a născut umanistul olandez Erasmus din Rotterdam (d. 1536)

1533 -  Viitorul rege Henric al II-lea al Franței s-a căsătorit cu Ecaterina de Medici. Amândoi erau în vârstă de 14 ani.

1806 -  Prusia a capitulat în fața lui Napoleon Bonaparte la Prenzlau.

1886 -  Președintele american Grover Cleveland a inaugurat Statuia Libertății din New York, care a fost dăruită de către Franța.


Statui libertatii jpg jpeg

1943Experimentul Philadelphia: Armata americană a realizat un experiment secret care a generat nenumărate controverse. 

1954Scriitorul american Ernest Hemingway a primit Premiul Nobel pentru literatură.

1962Sfârșitul Crizei rachetelor cubaneze: În urma unui mesaj radiodifuzat al Papei Ioan al XXIII-lea, Nikita Hrușciov le-a declarat americanilor că a ordonat demontarea rachetelor nucleare amplasate în Cuba.