Calendar 28 iulie: 1794   Ghilotinarea lui Robespierre a marcat sfârșitul Regimului Terorii jpeg

Calendar 28 iulie: 1794 - Ghilotinarea lui Robespierre a marcat sfârșitul Regimului Terorii

📁 Calendar
Autor: Redacția

1540 - Cancelarul britanic Thomas Cromwell a fost executat din ordinul regelui Henric al VIII-lea fiind acuzat de trădare. În aceeași zi, Henric al VIII-lea s-a căsătorit cu cea de-a cincea soție, Catherine Howard.

1655 - A murit poetul, eseistul și dramaturgul francez Cyrano de Bergerac (n. 1619).

1741 - A murit compozitorul italian Antonio Vivaldi (n. 1678).

1750 - A murit compozitorul german Johann Sebastian Bach (n. 1685).

1794 - Ghilotinarea lui Maximilien de Robespierre a marcat sfârșitul Regimului Terorii din timpul Revoluției franceze. Împreună cu el au fost executați Saint-Just, Couthon și alți 19 adepți ai celui supranumit „Incoruptibilul”.

După căderea monarhiei franceze, în august 1792, Robespierre a fost ales ca prim-deputat al Parisului în Convenţia Naţională. Convenţia a abolit monarhia, a proclamat Republica şi i-a iniţiat Regelui un proces în care a fost acuzat de trădare. Toate aceste măsuri au fost puternic susţinute de Robespierre. Regele a fost executat în ianuarie 1793.

În perioada imediat următoare execuţiei regelui, tensiunile din Convenţie au degenerat într-o luptă pentru putere iacobini şi mai moderaţii girondini. Iacobinii au folosit masele pentru a prelua controlul instituţiilor, iar liderii girondini au fost arestaţi. Controlul ţării a trecut sub autoritatea Comitetului Siguranţei Publice, condus de Robespierre.

Pe un fundal de tensiune, frică de o invazie străină şi creşterea dezordinii în ţară, Comitetul a început „Regimul Terorii”, eliminând fără milă pe toţi aceia care erau consideraţi inamici ai Revoluţiei.

Intensificarea Regimului Terorii şi autocraţia, l-au făcut pe Robespierre să devină foarte nepopular. La 27 iulie 1794, el a fost arestat într-o îmbrânceală, după ceva tensiuni.În ziua următoare Robespierre, care era rănit de un glonţ la maxilar, şi încă 21 dintre cei mai apropiaţi adepţi ai săi au fost executaţi prin ghilotinare.

1868 - A fost ratificat cel de-al 14-lea amendament al Constituției SUA, prin care populația afro-americană a beneficiat de cetățenie.

1914 - Austro-Ungaria a declarat război Serbiei, acțiune care a marcat începutul Primului Război Mondial (1914-1918).

1929 - S-a născut Jacqueline Kennedy Onassis, soția președintelui american John F. Kennedy (d. 1994).

1944 - Aviaţia Americană a bombardat aerodromul Geamăna din județul Argeș. 

1945 - Un bombardier american B-25 Mitchell a lovit în plin latura nordică a Empire State Building, între etajele 78 și 80.