Calendar 27 iunie: 1913   România a declarat război Bulgariei, intrând în al Doilea Război Balcanic jpeg

Calendar 27 iunie: 1913 - România a declarat război Bulgariei, intrând în al Doilea Război Balcanic

📁 Calendar
Autor: Redacția

1709 - Regele Carol al XII-lea al Suediei a fost înfrânt de Țarul Petru cel Mare în bătălia de la Poltava

1844 - Joseph Smith, primul profet și fondatorul mormonismului, a fost asasinat în Carthage, Illinois, în timpul campaniei electorale pentru președinția Statelor Unite.

1913 - România a declarat război Bulgariei, intrând în al Doilea Război Balcanic, alături de Grecia, Serbia, Muntenegru și Turcia. 

Bulgaria nu s-a înţeles cu Serbia şi Grecia în privinţa împărţirii teritoriilor cucerite de la Imperiul Otoman, în urma Primului Război Mondial, ceea ce a declanşat un război între foştii aliaţi. Bulgarii au fost prea siguri pe superioritatea lor militară, încurajaţi de succesul lor în Primul Război Balcanic. Ascensiunea politică şi militară a provocat o frenezie la Sofia, unde regele îşi pregătise chiar şi o coroană pentru a fi încoronat ţar în Constantinopol. Strategii bulgari au uitat însă de interesele şi puterea militară ale vecinului lor nordic, cu care îşi disputau statutul de putere regională – România. Declanşarea celui de-Al Doilea Război Balcanic a fost pretextul mult aşteptat de Bucureşti pentru a se implica militar în sudul Dunării.

1916 - A murit pictorul Ștefan Luchian (n. 1868). 

1940 - Regele Carol al II-lea a convocat de două ori Consiliul de Coroană pentru a discuta ultimatumul sovietic primit în ziua anterioară privind cedarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord

1950 - Președintele american Harry S. Truman a ordonat forţelor militare aeriene să intervină în războiul dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud.

1953 - Episcopul unit Ioan Suciu a murit în închisoarea de la Sighet (n. 1907).

1954 - Uniunea Sovietică a inaugurat prima centrală nucleară din lume, la Obninsk, în apropiere de Moscova. 

1968 - La Praga fost făcut public „manifestul celor 2.000 de cuvinte", redactat de un grup de intelectuali, care cereau instituirea unui regim liberal.