Calendar 26 septembrie: 1969   Formația The Beatles a lansat ultimul album de studio, Abbey Road jpeg

Calendar 26 septembrie: 1969 - Formația The Beatles a lansat ultimul album de studio, Abbey Road

📁 Calendar
Autor: Redacția

1580 - Sir Francis Drake s-a întors în Anglia după o călătorie în jurul lumii pe mare care a durat trei ani.

1777 - Trupele britanice au ocupat orașul Philadelphia, în timpul Războiului american de independență. 

1791 - S-a născut pictorul francez Theodore Gericault (d. 1824).

1815 - A fost semnat, la Paris, actul de constituire a „Sfintei Alianțe”, de către țarul Rusiei Alexandru I, împăratul Austriei Francisc I și regele Prusiei Frederic Wilhelm al III-lea.

1874 - A avut loc, la București, prima competiție internațională din analele sportului românesc - un concurs de tir.

1954 - Feribotul japonez Toya Maru s-a scufundat în timpul taifunului Marie în strâmtoarea Tsugaru, între insulele japoneze Hokkaido și Honshu. Peste 1.000 de oameni au murit.

1960 - La Chicago, Illinois, a avut loc prima dezbatere televizată, înaintea alegerilor prezidențiale din SUA, între Richard Nixon și John F. Kennedy.


Kennedy Nixon Debat (1960) jpg jpeg

1969 - Formația The Beatles a lansat ultimul album de studio, Abbey Road.

„Abbey Road” este considerat a fi unul dintre cele mai complete albume ale grupului The Beatles. Publicaţia „Rolling Stone” l-a clasat al 14-lea pe lista celor mai bune 500 de albume din toate timpurile. În 2009, un sondaj printre cititorii revistei a arătat că în opinia lor „Abbey Road” este cel mai bun album al formaţiei Beatles.

Albumul este faimos și datorită fotografiei de pe copertă, cu cei patru membri ai formaţiei britanice The Beatles aflaţi pe o trecere de pietoni din nordul Londrei. 

Fotografia cu John Lennon, Paul McCartney, George Harrison şi Ringo Starr, care traversează unul după altul pe o trecere de pietoni de pe Abbey Road, a fost realizată la data de 8 august 1969 în faţa sediului EMI Recording Studios. Celebra imagine a fost realizată de către fotograful scoţian Iain Macmillan, în doar 10 minute, timp în care un ofiţer de poliţie a oprit traficul. Fotografia folosită pentru coperta albumului a fost aleasă dintr-un set de şase, iar ideea a aparţinut lui Paul McCartney, care înainte a făcut o schiţă – lucru mărturisit chiar de Macmillan.


2008 - A murit actorul american Paul Newman (n. 1925).

2019 - A murit Jacques Chirac, fost președinte al Franței în perioada 1995-2007 (n. 1932)