Calendar 25 decembrie: 1989   Nicolae și Elena Ceaușescu au fost condamnați la moarte și au fost executați în aceeași zi, la Târgoviște jpeg

Calendar 25 decembrie: 1989 - Nicolae și Elena Ceaușescu au fost condamnați la moarte și au fost executați în aceeași zi, la Târgoviște

📁 Calendar
Autor: Redacția

336 - Primul document care atestă sărbătorirea Crăciunului la Roma.

508 - Regele francilor Clovis I a fost botezat în credința catolică la Reims, de către Sfântul Remigius.

800 - Carol cel Mare a fost încoronat la Roma, de către Papa Leon al III-lea, ca împărat al Occidentului.

1000 - Întemeierea Regatului Ungariei: încoronarea regelui Ștefan I.

1066 - William Cuceritorul a fost încoronat rege al Angliei la Westminster Abbey din Londra.

1642 - S-a născut fizicianul englez Isaac Newton (d. 1727).

1916 - Regele Ferdinand a instituit ordinul militar de război „Mihai Viteazul”, cu trei clase.

1963 - A murit poetul și eseistul Tristan Tzara, pe numele real Samuel Rosenstock (n. 1896).

1978 - Forțe vietnameze au invadat Cambodgia, cu scopul de a distruge regimul Khmerilor Roșii care, din 1976, au supus populația unui monstruos „proces de reeducare” în care și-au găsit moartea aproape două milioane de cambodgieni, asasinați sau înfometați.

1989 - Nicolae și Elena Ceaușescu au fost condamnați la moarte în urma unui proces sumar, și au fost executați în aceeași zi, la Târgoviște, prin împușcare.

Începând cu 22 decembrie 1989, la trei ore de la fuga cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu de pe sediul Comitetului Central al Partidului Comunist Român, oraşul Târgovişte avea să fie scena ultimelor zile din viaţa liderului comunist. Cea mai mare parte a „piesei” de la Târgovişte s-a jucat în sediul fostei Garnizoane a oraşului, la nici 100 de metri de gară.

În decembrie 1989, cazarma din Târgovişte, care adăpostea şi Garnizoana, era împărţită de două mari unităţi militare: UM 01417 şi UM 01378. Era vorba de o unitate de mecanizate şi alta de artilerie. Aici au fost aduşi „Odiosul” şi „Sinistra”, la 22 decembrie 1989, la ora 18.30. Cei doi au fost transportaţi de la Inspectoratul Judeţean de Miliţie cu un ARO al Securităţii. 

În dimineaţa de Crăciun, prizonierii au fost aduşi din zona de instrucţie şi plasaţi în aceeaşi cămăruţă în care îşi petrecuseră ultimele zile. Au schimbat hainele soldăţeşti cu cele civile şi au fost îmbarcaţi din nou într-un transportor blindat. Au stat în TAB până în jurul orei 13.00, când, la Târgovişte, a ajuns „comandoul” condus de generalul Stănculescu, format din paraşutişti, procurori, avocaţi, judecători şi reprezentanţi ai FSN, în frunte cu Virgil Măgureanu şi Gelu Voican Voiculescu.

A urmat apoi vizita medicală a soţilor Ceauşescu, vizită care s-a consumat în biroul comandantului unităţii, Andrei Kemenici. Apoi, în biroul Organizare-Mobilizare s-a desfăşurat procesul. Pentru Elena şi Nicolae Ceuşescu ziua (şi viaţa) s-a încheiat la ora 14.50, lângă peretele corpului de gardă unde au fost executaţi. Un sfert de oră mai târziu, cei doi erau în drum spre Bucureşti împachetaţi în foi de cort.

1991 - Mihail Gorbaciov a anunțat într-o declarație televizată că a demisionat din funcția de președinte al URSS. În aceeași zi, Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice hotărăște schimbarea denumirii statului din Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste în Federația Rusă.

2016 - A murit cântărețul englez George Michael (n. 1963).