Calendar 24 septembrie: 1180   Moartea împăratului Manuel I a marcat sfârșitul dinastiei Comnenilor și începutul declinului ireversibil al Imperiului Bizantin jpeg

Calendar 24 septembrie: 1180 - Moartea împăratului Manuel I a marcat sfârșitul dinastiei Comnenilor și începutul declinului ireversibil al Imperiului Bizantin

📁 Calendar
Autor: Redacția

787 - Al doilea sinod de la Niceea a restabilit cultul icoanelor, punând capăt ereziei iconoclaștilor

1180 - Moartea împăratului Manuel I a marcat sfârșitul dinastiei Comnenilor și începutul declinului ireversibil al Imperiului Bizantin.

Manuel I Comnen a fost ultimul împărat bizantin care a dus o politică externă ambițioasă, în încercarea de a reface gloria de odinioară a Imperiului. El a încheiat alianțe cu Biserica Catolică, a invadat Italia, a participat la invazia Egiptului alături de Regatul Ierusalimului. Manuel a schimbat harta politică a Balcanilor şi a zonei de est mediteraneene, extinzând influența Imperiului Bizantin asupra regatului Ungariei şi a statelor înfiinţate după prima Cruciadă, dar și asupra teritoriilor de câmpie ale Munteniei și Moldovei, după ofensivele reușite împotriva Cumanilor. 

Toate eforturile sale în plan extern au secătuit însă visteria Imperiului. Spre finalul domniei, realizările sale au suferit o lovitură dură în urma înfrângerii în Bătălia a Myriocephalum (1176), unde armata sa a fost prinsă într-o ambuscadă de turcii selgiucizi, în timp ce traversa o trecătoare montană. Aceasta a fost ultima încercare a Imperiului Bizantin de a recupera Anatolia, pierdută definitiv în favoarea turcilor. 

Pe teritoriul românesc, criza generalizată a Imperiului Bizantin, survenită după moartea împăratului Manuel I, și trecerea imperiului la defensivă au permis cumanilor să refacă terenul pierdut și să-și recâștige locul de principal factor militar la Dunărea de Jos.

1541 - A murit medicul german Philipp Theophrast Bombast von Hohenheim, cunoscut ca Paracelsus (n. 1493).

1724 - A avut loc sfințirea bisericii Mânăstirii Văcărești, ctitorie a domnitorului Nicolae Mavrocordat. Ansamblul arhitectonic construit între 1716-1736 în stil brâncovenesc, unul din cele mai valoroase monumente istorice din București, a fost demolat în anul 1986 din ordinul lui Nicolae Ceaușescu..

1739 - S-a născut generalul rus Grigori Potiomkin, favorit al țarinei Ecaterina a II-a (d. 1791).

1780 - Generalul Benedict Arnold a dezertat din Armata Continentală americană în timpul Războiului de Independență al Statelor Unite și a trecut de partea britanicilor.

1902 - S-a născut ayatollahul Ruhollah Khomeini, întemeietorul și liderul spiritual al Republicii Islamice Iran (d. 1989).

1906 - Parcul Național Devils Tower National Monument a devenit primul monument național din Statele Unite ale Americii.


Devils Tower jpg jpeg

1929 - Guvernul sovietic a decretat că începând de la 1 octombrie se va introduce o versiune reformată a calendarului, în care săptămâna devenea de 5 zile, toate lunile aveau 30 de zile, iar restul de 5 sau 6 zile erau sărbători intercalate câte una sau două între anumite luni.

1896 - S-a născut scriitorul american F. Scott Fitzgerald, autorul romanului „Marele Gatsby” (d. 1940).

1970 - A fost adusă pe Pământ prima mostră de sol lunar de către capsula de întoarcere a stației automate sovietice „Luna-16”.