Autor 6932 vizualizări


1567 - Maria, regină a Scoției, a fost forțată să abdice și a fost înlocuită de fiul ei în vârstă de un an, Iacob al VI-lea.

1783 - S-a născut generalul Simón Bolívar, conducător al unor mișcări de independență în America de Sud (d. 1830).

1802 - S-a născut scriitorul francez Alexandre Dumas - tatăl (d. 1870).

1864 - Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a unificat instituțiile de grăniceri din Muntenia și Moldova, punând bazele instituției moderne de pază a frontierelor României.

1911 - Arheologul american Hiram Bingham a redescoperit Machu Picchu, „orașul pierdut al incașilor”.

1915 - În timp ce era ancorată într-un port pe râul Chicago, nava americană SS Eastland s-a înclinat înspre partea râului din cauza numărului prea mare de pasageri. 844 de oameni din cei 2.572 aflați la bord și-au pierdut viața.

1917 - A început Bătălia de la Mărășești, încheiată pe 6 august cu victoria armatei române comandate de generalul Eremia Grigorescu asupra trupelor germane conduse de generalul von Mackensen (6/19 august s.v.).

Succesul înregistrat de Armata II la Mărăşti a determinat Puterile Centrale să îşi revizuiască strategia. Se renunţă la ofensiva în zona Nămoloasa, iar forţele germane sunt proiectate atât în zona Oituz, cât şi în sudul Moldovei – la nord de Focşani, în punctul strategic Mărăşeşti. Prin victoria pe frontul românesc, Germania şi aliaţii săi urmăreau intrarea în Ucraina, creându-se, astfel, premisele ideale pentru câştigarea războiului în est.

1923 - S-a semnat tratatul de la Lausanne, prin care se stabileau granițele moderne ale Turciei.

1929 - A intrat în vigoare pactul Briand-Kellogg, prin care mai multe state se angajau să renunțe la război ca instrument de politică externă.

1945 - În timpul desfășurării Conferinței de la Potsdam, președintele Harry Truman l-a informat pe Stalin despre producerea în SUA a bombei atomice.

1969 - Capsula Apollo 11 a amerizat în Oceanul Pacific, la 1.460 de kilometri sud-vest de insulele Hawaii, încheind prima călătorie a omului pe Lună.

1974 - Curtea Supremă de Justiție din SUA i-a cerut președintelui american Richard Nixon să predea toate documentele ținute la Casa Albă procurorului însărcinat cu anchetarea cazului Watergate.