Calendar 23 iulie: 1914   Austro Ungaria a trimis Serbiei un ultimatum, la 3 săptămâni după asasinarea Arhiducelui Franz Ferdinand jpeg

Calendar 23 iulie: 1914 - Austro-Ungaria a trimis Serbiei un ultimatum, la 3 săptămâni după asasinarea Arhiducelui Franz Ferdinand

📁 Calendar
Autor: Redacția

1601 - Mihai Viteazul a dictat memoriul către marele duce al Toscanei, Fernando I de Medici, păstrat numai în traducere, prima autobiografie din literatura română.

1851 - A murit pictorul și revoluționarul pașoptist Constantin Daniel Rosenthal (n. 1820).

1859 - A apărut, la București, prima publicație a Armatei Române, „Observatorul militar, diariu, politicu și scientificu” (până la 3 decembrie 1859; din 22 iulie 1994 a apărut seria nouă).

1862 - Serviciul de poștă a intrat în administrația statului; s-a înființat Direcția centrală a poștelor. (4 august s.n.)

1881 - La Liège, Belgia, s-a înființat Federația Internațională de Gimnastică, cea mai veche federație sportivă internațională.

1892 - S-a născut Haile Selassie I, ultimul împărat al Etiopiei (d. 1975).

1914 - Austro-Ungaria a trimis Serbiei un ultimatum, la 3 săptămâni după asasinarea Arhiducelui Franz Ferdinand

La 28 iunie, asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand a creat premisele începerii Primului Război Mondial. După ce Criza din Iulie a spulberat orice şansă de a nu se ajunge la un conflict militar, Austro-Ungaria, sprijinită de Germania, a trimis Serbiei un ultimatum şi s-a pregătit de război. Ultimatumul austro-ungar, înmânat Serbiei la 23 iulie, expira în 25 iulie, la miezul nopţii.

Condiţiile fuseseră astfel elaborate încât să fie imposibil Serbiei de a accepta ultimatumul, fără a-şi încălca grav suveranitatea şi mai ales mândria naţională. Respingerea cerințelor austriece va oferi Vienei pretextul oficial pentru declarația de război din 28 iulie.

1921 - A fost semnată Convenția de la Paris (Belgia, Franța, Marea Britanie, Grecia, Italia, România, Regatul sârbilor, croaților și slovenilor și Cehoslovacia). Convenția stabilea statutul definitiv al Dunării: navigația pe Dunăre era liberă și deschisă tuturor pavilioanelor în condiții de egalitate completă, pe tot parcursul navigabil al fluviului și pe toată rețeaua internaționalizată.

1952 - Ultimul rege egiptean Farouk a fost răsturnat de o lovitură de stat militară condusă de Ali Muhammad Naguib și Gamal Abdel Nasser, punând astfel capăt domniei dinastiei Muhammad Ali.

2011 - A murit cântăreața britanică Amy Winehouse (n. 1983).