Calendar 22 octombrie: 1962   Criza rachetelor din Cuba: Președintele american John F  Kennedy a impus blocada navală a Cubei jpeg

Calendar 22 octombrie: 1962 - Criza rachetelor din Cuba: Președintele american John F. Kennedy a impus blocada navală a Cubei

📁 Calendar
Autor: Redacția

1797 - Francezul André-Jacques Garnerin a efectuat în premieră mondială o săritură cu parașuta dintr-un balon.

1811 - S-a născut compozitorul și pianistul maghiar Franz Liszt (d. 1886).

1836 - Sam Houston a fost ales ca primul președinte a Republicii Texas.

1844 - S-a născut actrița franceză Sarah Bernhardt (d. 1923).

1873 - La Palatul Schönbrunn, Kaiserul Wilhelm I al Germaniei, împăratul Franz Joseph al Austro-Ungariei și țarul Alexandru al II-lea al Rusiei semnează acordul celor trei împărați, care vizează izolarea Franței.

1883 - A fost inaugurată Opera Metropolitan din New York City, unul dintre centrele culturii muzicale mondiale. Cu acest prilej s-a interpretat opera Faust, a compozitorului francez Charles Gounod.

1895 - Accidentul din Gara Montparnasse din Paris: un tren a deraiat, a depășit capătul liniei, a pătruns 30 m pe peron și a ieșit prin fațada gării.


Montparnasse 1895 jpg jpeg

1906 - A murit pictorul francez Paul Cézanne (n. 1839).

1913 - S-a născut fotograf american Robert Capa, cel mai important fotojurnalist de război al secolului XX (d. 1954).

1962 - Criza rachetelor din Cuba: Președintele american John F. Kennedy a impus blocada navală a Cubei.

La 16 octombrie 1962, John F. Kennedy i-a convocat de urgenta la Casa Albă pe cei mai apropiați consilieri ai săi, deoarece, în noaptea dintre 15 și 16 octombrie 1962, CIA deținea dovada existenței de rachete nucleare sovietice a căror dispozitive de lansare se aflau în lucru, la 90 de mile de coasta Floridei. Era o provocare evidentă a sovieticilor, care ignoraseră performantele spionajului CIA îndreptate împotriva năbădăioasei Cuba, provocare la care SUA trebuiau să răspundă pe măsura, nefiind vorba de un conflict îndepărtat, ci de unul care-i atingea direct siguranța națională.

Fire belicoasă, secretarul apărării, generalul Robert McNamara, a fost cel care a sintetizat, cu pragmatismul unui militar de cariera, cele trei posibilități de acțiune ale SUA:

1. acțiunea politico-diplomatica adică negocieri cu Castro și Hrușciov, criza putând avea o rezolvare diplomatică;
2. supravegherea zonei de către avioanele americane și blocarea tuturor navelor ce pătrundeau în apele teritoriale ale Cubei;
3. o acțiune militară directă împotriva Cubei, începând cu un atac aerian care să distrugă rachetele aflate încă în stare de refuncționare.

McNamara înclină spre o rezolvare militară a conflictului, ceea ce însemna o anihilare definitiva a focarului Cuba. Kennedy înțelesese însă că reacția sovietică la un atac frontal putea duce la un război nuclear. Generalul nu credea într-o riposta nucleară, dar JFK îi declara: „Nu știu exact în ce lume vom mai trăi după ce vom lovi Cuba, și dacă noi vom porni asta, cum ne vom mai opri la un moment dat?” Alegerea lui JFK a fost blocada maritimă.

1964 - Jean-Paul Sartre a refuzat Premiul Nobel pentru Literatură, declarând că nu dorește să fie „transformat” de acest premiu.

1968 - Trupa rock Led Zeppelin a lansat albumul Led Zeppelin II.