Calendar 20 mai: 1498   Vasco da Gama a ajuns în India, deschizând un nou drum comercial între Vest și Est jpeg

Calendar 20 mai: 1498 - Vasco da Gama a ajuns în India, deschizând un nou drum comercial între Vest și Est

📁 Calendar
Autor: Redacția

325 - A început primul Conciliu de la Niceea, primul sinod ecumenic din istoria Bisericii.

1498 - Expediția lui Vasco da Gama a ajuns în India, deschizând un nou drum comercial între Vest și Est.

Vasco da Gama a fost primul european care a pus bazele unei rute comerciale maritime către India. Într-o călătorie impresionantă, el a navigat de-a lungul coastelor africane, dincolo de Capul Bunei Speranțe și a reușit să distrugă monopolul negustorilor arabi și venețieni în comerțul cu condimente. 

Călătoria lui Vasco da Gama către India este unul din momentele definitorii din istoria marilor descoperiri geografice. Dincolo de faptul că această călătorie a reprezentat una din cele mai mare realizări ale epocii – mult mai importantă decât reușita lui Columb, traversarea Atlanticului, ea a stat la baza unor evenimente care au schimbat lumea.

Prima călătorie către India

Vasco da Gama a părăsit Lisabona la 8 iulie 1497. Bartolomeo Diaz a însoțit grupul până în Insulele Canare, iar apoi până în Insulele Capului Verde. Pentru următoarea etapă a călătoriei, Diaz i-a sfătuit să meargă pe o rută neobișnuită, pe direcția vest-sud vest, înspre largul Atlanticului, pentru a evita zona calmurilor din Golful Guineei. Urmând această rută, portughezii au ajuns la circa 1000 de kilometri de coastele braziliene înainte ca vânturile sud-vestice să-i împingă înspre Sudul Africii. Pe 7 noiembrie, au ajuns în Portul Sf. Elena, la 200 de kilometri nord de Capul Bunei Speranțe. Trecuseră 13 săptămâni de când exploratorii văzuseră ultima oară uscatul, după ce parcurseseră o distanță de peste 7200 de kilometri de la Capul Verde.

Două zile mai târziu, flota lui da Gama a înconjurat Capul Bunei Speranțe și a oprit la Mossel Bay. Nava cu provizii a fost arsă, iar proviziile redistribuite celorlalte trei nave. În ziua de Crăciun, grupul a început călătoria spre nord, de-a lungul coastelor estice ale Africii de Sud. Navigând spre nord împotriva unui curent puternic, grupul lui da Gama a călătorit 2700 de kilometri de-a lungul coastei, iar pe 2 martie 1498 a ajuns în portul Mozambique, primul dintr-un șir de orașe-stat musulmane aflate la extrema sudică a zonei de influență musulmană din Africa de Est.

Exploratorii nu au fost primiți bine de Sultan; darurile lor, considerate fără valoare, au fost respinse. Asta se explică prin faptul că, în ciuda investițiilor masive în acea expediție, portughezii subestimaseră calitatea bunurilor de pe piețele din această lume: bumbac, fildeș, aur și perle. Grupul și-a continuat călătoria spre nord, ajungând la Mombassa, unde au fost primiți la fel. Doar liderul din Malindi a fost mai binevoitor față de grupul de europeni, iar în timpul șederii sale acolo, da Gama a recrutat un marinar foarte experimentat – se poate să fie vorba de faimosul marinar arab Ahmen Ibn Majid – care să le arate ruta către India. 

Da Gama ajunge în India

Exploratorii au traversat Marea Arabiei în 27 zile, călătoria lor fiind ușurată de vânturile favorabile. La 20 mai 1498, flota lui da Gama a ajuns la Calicut, pe coasta Malabar. Zona respectivă era centrul comerțului cu mirodenii și principala piață de desfacere pentru piperul din Kerala. Era, de asemenea, locul în care navele din Insulele Moluce veneau să facă negoț cu cuișoare cu negustorii arabi. Nou-veniții au stat la Calicut timp de trei luni și au fost inițial bine primiți de liderul hindus local.

Însă negustorii musulmani se bucurau de o anumită influență la Curte și nu erau dispuși să renunțe la controlul asupra comerțului cu mirodenii în fața vizitatorilor creștini. Și, încă o dată, bunurile pe care da Gama le oferea pentru negoț au fost considerate inadecvate. Relațiile dintre portughezi și localnici s-au deteriorat, iar oamenii lui da Gama au făcut mari eforturi pentru a reuși să adune bunurile necesare călătoriei înapoi spre casă.

Călătoria înapoi către Malindi a fost extrem de grea. Marinarul care-i ajutase la venire dispăruse, iar vântul bătea din nou împotriva lor. Drumul de 3700 de kilometri a durat trei luni. Echipajul s-a îmbolnăvit de scorbut, și 30 de oameni au murit. Numai bunăvoința Sultanului din Malindi i-a salvat pe restul, acesta dăruindu-le alimente proaspete, carne și portocale. Pentru că pierduseră prea mulți oameni din echipaj, una dintre nave a trebuit să fie arsă. Grupul a trecut de Capul Bunei Speranțe pe 20 martie 1499 și a început călătoria spre nord de-a lungul coastelor vestice ale Africii.

Foto sus: Sosirea lui Vasco da Gama la Calicut, pictură de Roque Gameiro (1900) 

1506 - A murit exploratorul Cristofor Columb (n. 1451).

1595 - Delegația munteană a încheiat, la Alba Iulia, tratatul de suzeranitate a principelui Transilvaniei Sigismund Bathory asupra Țării Românești.

1799 - S-a născut scriitorul francez Honoré de Balzac (m. 1850).

1860 - S-a născut chimistul german Eduard Buchner, laureat al Premiului Nobel, decedat în urma Bătăliei de la Mărășești (m. 1917).

1873 - Comerciantul de țesături Levi Strauss și croitorul Jacob Davis au brevetat pantalonii confecționați din denim albastru cu ținte de cupru, așa-numiții „blugi”.

1875 - A fost semnată, la Paris, „Convenția Metrului”, tratat prin care s-a promovat Sistemul Internațional de Unități de Măsură (tratat la care România va adera la 10/22 martie 1883).

1882 - A fost formată Tripla Alianță între Imperiul German, Austro-Ungaria și Regatul Italiei.

1883 - Krakatau începe să erupă; vulcanul va exploda trei luni mai târziu, omorând peste 36.000 de oameni.

1896 - A murit pianista și compozitoarea germană Clara Schumann (n. 1819).

1902 - Cuba și-a câștigat independența față de Statele Unite.

1914 - S-a născut omul politic Corneliu Coposu (m. 1995).

1927 - Pilotul Charles Augustus Lindberg a efectuat primul zbor fără escală peste Oceanul Atlantic, la bordul unui avion monoplan.

1935 - S-a născut José Mujica, al 40-lea președinte al Uruguay-ului.

1940 - Primii prizonieri au fost aduși de naziști în noul lagăr de concentrare la Auschwitz.

1988 - A murit medicul Ana Aslan, fost director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie, în perioada 1958 – 1988 (n. 1897).

1989 - Masacrul din Piața Tiananmen - Autoritățile chineze declarat legea marțială în fața demonstrațiilor pro-democrație.

1990 - Au avut loc primele alegeri libere și democratice în România de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Electoratul s-a pronunțat asupra președintelui țării (prin vot direct) și a celor două Camere ale Parlamentului, Camera Deputaților și Senatul (vot proporțional pe liste).

2005  - Filmul „Moartea domnului Lăzărescu”, regizat de Cristi Puiu, a obținut premiul „Un Certain Regard” la cea de-a 58-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes.

2019 - A murit Niki Lauda, unul dintre cei mai faimoși piloți din istoria Formulei 1 (n. 1949).