Calendar 20 decembrie: 1989   Într o intervenție televizată, Nicolae Ceaușescu afirmă că evenimentele de la Timișoara au fost opera unor „huligani” jpeg

Calendar 20 decembrie: 1989 - Într-o intervenție televizată, Nicolae Ceaușescu afirmă că evenimentele de la Timișoara au fost opera unor „huligani”

📁 Calendar
Autor: Redacția

1191 - Prima atestare documentară a cetății Sibiului, într-un document emis de papa Celestin al III-lea.

1192 - Regele Richard I al Angliei a fost capturat și luat prizonier de Leopold al V-lea al Austriei, în timp ce era în drum spre Anglia, după ce a semnat tratatul cu Saladin care a încheiat cea de-a Treia Cruciadă.

1765 - A murit Delfinul Franței Ludovic, singurul fiul al lui Ludovic al XV-lea care a ajuns la maturitate. El a fost tatăl a trei regi ai Franței: Ludovic al XVI-lea, Ludovic al XVIII-lea și Carol al X-lea (n. 1729).

1803 - Statele Unite au cumpărat provincia Louisiana de la oficialii francezi, pentru suma 15 milioane de dolari.

1808 - S-a născut Andrei Şaguna, mitropolit ortodox al românilor din Ardeal (d. 1873).

1842 - Obșteasca Adunare Extraordinară a Țării Românești a ales ca domn pe Gheorghe Bibescu.

1852 - S-a născut arhitectul Ion Mincu, întemeietorul școlii naționale românești de arhitectură (d. 1912).

1861 - S-a născut gazetarul Constantin Mille, succesorul lui Alexandru Beldiman la conducerea ziarului „Adevĕrul” (d. 1927).

1917 - Consiliul Comisarilor Poporului a decretat înființarea Comisiei Extraordinare de Combatere a Contrarevoluției (CEKA), prima organizație de poliție secretă din epoca modernă. Ulterior, această organizație va purta o serie de denumiri, ultima fiind KGB.

1960 - S-a născut regizor sud-coreean Kim Ki-duk (d. 2020).

1968 - A murit scriitorul american John Steinbeck, autorul romanelor „Fructele mâniei”, „La răsărit de Eden” şi „Şoareci şi oameni”, laureat al premiului Nobel (n. 1902).

1989 - Într-o intervenție televizată, Nicolae Ceaușescu afirmă că evenimentele de la Timișoara au fost opera unor „huligani”, „grupuri fasciste și antinaționale”.

Pe 20 decembrie 1989, după ce s-a întors de la Teheran, Nicolae Ceaușescu a ținut un discurs televizat despre evenimentele din Timișoara, în care a spus că protestele erau de “natură fascistă”, iar manifestanții erau considerați ”huligani” care au scopul de a destabiliza țara.

După ce a condamnat acțiunile ”cu caracter terorist”, discursul lui Ceaușescu a devenit tot mai incoerent. Dictatorul a acuzat ”agenturile (sic!) de spionaj străine” pentru turbulențele de la Timișoara. Ceaușescu a recunoscut intervenția armatei împotriva protestatarilor, însă nu a suflat niciun cuvânt despre morții și răniții de la Timișoara. 


1999 - După 442 de ani de stăpânire portugheză, Macao a revenit sub suveranitate chineză, cu statutul de Regiune Administrativă Specială.