Calendar 19 iunie: 1953   Soţii Rosenberg au fost executaţi sub acuzaţia ca au livrat Uniunii Sovietice secretul bombei atomice jpeg

Calendar 19 iunie: 1953 - Soţii Rosenberg au fost executaţi sub acuzaţia ca au livrat Uniunii Sovietice secretul bombei atomice

📁 Calendar
Autor: Redacția

1623 - S-a născut matematicianul, fizicianul şi filosoful francez Blaise Pascal (d. 1662).

1867 - Împăratul Maximilian I al Mexicului a fost executat (n. 1832).

1899 - S-a născut criticul şi istoricul literar George Călinescu (d. 1965).

1906 - S-a deschis, în parcul din Dealul Filaretului (actual „Carol I”), „Expoziţia generală română”, dedicată împlinirii a 40 de ani de la urcarea pe tron a regelui Carol I.

1953 - Soţii Julius şi Ethel Rosenberg au fost executaţi, în SUA, sub acuzaţia ca au livrat Uniunii Sovietice secretul bombei atomice. Condamnaţi în 1951, au fost ultimii americani executaţi pentru spionaj. Procesul de spionaj al secolului a durat numai 2 zile şi a declanşat în întreaga lume, în contextul „Războiului Rece”, manifestaţii antiamericane. În 1993, cei doi au fost achitaţi, în urma procesului de revizuire deschis de cei doi copii ai soţilor Rosenberg.

Julius Rosenberg și Ethel Greenglass, amândoi născuți la New York în 1918, respectiv 1915, s-au întâlnit în Young Communist League și s-au căsătorit în 1939. El a lucrat ca inginer în U.S. Army Signal Corps, iar ea ca secretară, iar împreună au avut doi băieți.

Fratele lui Ethel, David Greenglass, a fost cel care a făcut declarații împotriva celor doi, susținând că au transmis informații top secrete legate de bomba atomică unor spioni ruși. Greenglass s-a declarat el însuși vinovat de a fi furnizat secrete sovieticilor printr-un intermediar, după ce a lucrat ca mecanic în Los Alamos, New Mexico, în laboratorul secret unde se testa bomba atomică. David Greenglass a ispășit, pentru acțiunile sale, o pedeapsă de 10 ani în închisoare.

La 17 Iunie 1950, Julius Rosenberg a fost arestat, iar soția sa a avut, după două luni, aceeași soartă. Aceștia au protestat vehement împotriva arestării și și-au susținut nevinovăția. Însă, procesul a început la 6 Martie 1951 și s-a încheiat pe 5 Aprilie, când un judecător a luat decizia de a-i condamna la moarte. Timp de doi ani, soții Rosenberg și-au așteptat execuția în închisoarea Sing Sing, devenind subiectul unei dezbateri naționale și internaționale.

O parte a opiniei publice susținea că execuția celor doi nu este o pedeapsă justă, deoarece aceștia sunt doar victime ale isteriei anti-comuniste din SUA. Însă, mulți americani au considerat justă sentința, fiind de acord cu declarația Președintelui Dwight D Eisenhower, în care își explica refuzul de a acorda clemență celor doi. Astfel, „eu pot doar să spun că, augmentând incomensurabil șansele de război atomic, soții Rosenberg s-ar putea să fi condamnat la moarte zeci de milioane de oameni din toată lumea. Execuția a două ființe umane este un lucru foarte grav. Dar și mai grav este gândul la milioane de oameni, a căror moarte poate să fie atribuită direct acțiunilor acestor doi spioni”.

1956 - Marilyn Monroe s-a căsătorit cu scriitorul Arthur Miller.

1987 - Biserica Sfânta Vineri - Hereasca, cu hramul „Cuvioasa Parascheva”, din centrul Capitalei (datând din 1645), a fost demolată. Prin grija preotului paroh, Gheorghe Bogdan, cea mai mare parte din bunurile sacre ale bisericii au fost salvate, fiind duse în custodie la Mănăstirea Cernica şi muzeul Hereşti. Pe locul bisericii a fost construit un bloc.