Calendar 17 august: 1987   Rudolf Hess, fostul adjunct al lui Hitler, s a sinucis la vârsta de 93 de ani, într o închisoare din Berlin jpeg

Calendar 17 august: 1987 - Rudolf Hess, fostul adjunct al lui Hitler, s-a sinucis la vârsta de 93 de ani, într-o închisoare din Berlin

📁 Calendar
Autor: Redacția

986 - Bătălia de la Porțile lui Traian: O armată bizantină condusă de împăratul Vasile al II-lea a suferit o înfrângere zdrobitoare în fața bulgarilor, într-o trecătoare din Munții Balcani. Împăratul bizantin a scăpat cu viață cu dificultate.

1629 - S-a născut regele polonez Ioan al III-lea Sobieski, salvatorul Vienei (d. 1696). 

1786 - A murit regele Frederic al II-lea cel Mare al Prusiei. Acesta a fost urmat la tron de nepotul lui, Frederic Wilhelm al II-lea.

1872 - S-a născut constructorul de avioane Traian Vuia, unul dintre pionierii aviației mondiale (d. 1950).

1896 - Primul pieton decedat în urma unui accident rutier: Englezoaica Bridget Driscoll a fost lovită de un automobil, în Londra.

1925 - A murit scriitorul Ioan Slavici (n. 1848).

1953 - S-a născut scriitoarea germană de origine română Herta Müller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2009.

1962 - Peter Fechter a devenit prima victimă a Zidului Berlinului. Tânărul de numai 18 ani a fost ucis de polițiștii de frontieră est-germani în timp ce încerca să treacă în Berlinul de Vest. 

1970 - Uniunea Sovietică a lansat sonda Venera 7. La data de 15 decembrie va fi prima sondă care va transmite cu succes date de pe suprafața altei planete (Venus).

1977 - Spărgătorul de gheață sovietic „Arktica” devine prima navă de suprafață care a atins Polul Nord.

1987 - Rudolf Hess, fostul adjunct al lui Adolf Hitler, s-a sinucis la vârsta de 93 de ani, într-o închisoare din Berlin (n. 1894).

Rudolf Hess a fost unul dintre primii susținători ai lui Adolf Hitler. A intrat în 1920 în Partidul Nazist, iar în 1923 a fost închis împreună cu Hitler după puciul eșuat de la München. Aici a devenit un adept fanatic al nazismului dar și cel mai bun prieten al lui Hitler. În 1933, Hitler l-a desemnat Führer adjunct, iar în 1934, l-a desemnat al doilea pe lista de succesiune după Göring.

Hess este și în prezent unul dintre cele mai controversate personaje din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La 10 mai 1941, în ajunul declanșării ofensivei Germaniei naziste împotriva URSS, numărul doi în Partidul Muncitoresc German Național-Socialist (NSDAP) a zburat cu un avion în Scoția, într-o misiune ce declanșează și astăzi aprinse controverse între istorici.

A zburat Hess în Anglia fără știrea lui Hitler? Urma să se negocieze un armistițiu între Anglia și Reich-ul German? A fost atras Hess într-o capcană de către englezi? De ce a fost izolat Hess de către englezi și ținut ascuns? 

În 1990, colonelul Igor Frelin din KGB a făcut câteva declarații excepționale, din care rezultă că Rudolf Hess a mers în Marea Britanie pentru a-i transmite lui Churchill din partea lui Hitler două propuneri: dacă Marea Britanie rămânea neutra, Germania urma să înceteze bombardamentele aeriene și britanicii își vor putea păstra întregul lor imperiu colonial și o poziție dominantă în Orientul Mijlociu. A doua viza intrarea în război a Marii Britanii alături de… Germania nazistă, urmând ca cele două țări să își adjudece la sfârșitul războiului o mare parte a lumii. Churchill a refuzat toate propunerile lui Hess. 

„N-am acordat niciodată o mare importanță acestei escapade... Trei ani mai târziu, Stalin m-a întrebat care a fost totuși adevărul... Am avut impresia că el credea în existența unui complot care urmărea o invadare simultană a Rusiei de către Germania și Marea Britanie, complot care eșuase”, a afirmat, după mai mulți ani, Winston Churchill.

La 17 august 1987, Hess, a fost găsit spânzurat în închisoarea berlineză Spandau, unde era închis din 1966. În vârstă de 93 de ani, Hess era ultimul supraviețuitor din cercul apropiaților lui Adolf Hitler.


Hitler Maurice Kriebel Hess Weber Landsberg 1924 jpg jpeg

Rudolf Hess (al doilea din dreapta) în închisoarea Landsberg, în 1924, alături de Adolf Hitler și alți lideri naziști încarcerați după puciul eșuat de la München (© Bildarchiv Preussischer Kulturbesitz)