986 - Bătălia de la Porțile lui Traian: O armată bizantină condusă de împăratul Vasile al II-lea a suferit o înfrângere zdrobitoare în fața bulgarilor, într-o trecătoare din Munții Balcani. Împăratul bizantin a scăpat cu viață cu dificultate.
1629 - S-a născut regele polonez Ioan al III-lea Sobieski, salvatorul Vienei (d. 1696).
1786 - A murit regele Frederic al II-lea cel Mare al Prusiei. Acesta a fost urmat la tron de nepotul lui, Frederic Wilhelm al II-lea.
1872 - S-a născut constructorul de avioane Traian Vuia, unul dintre pionierii aviației mondiale (d. 1950).
1896 - Primul pieton decedat în urma unui accident rutier: Englezoaica Bridget Driscoll a fost lovită de un automobil, în Londra.
1925 - A murit scriitorul Ioan Slavici (n. 1848).
1953 - S-a născut scriitoarea germană de origine română Herta Müller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2009.
1962 - Peter Fechter a devenit prima victimă a Zidului Berlinului. Tânărul de numai 18 ani a fost ucis de polițiștii de frontieră est-germani în timp ce încerca să treacă în Berlinul de Vest.
1970 - Uniunea Sovietică a lansat sonda Venera 7. La data de 15 decembrie va fi prima sondă care va transmite cu succes date de pe suprafața altei planete (Venus).
1977 - Spărgătorul de gheață sovietic „Arktica” devine prima navă de suprafață care a atins Polul Nord.
1987 - Rudolf Hess, fostul adjunct al lui Adolf Hitler, s-a sinucis la vârsta de 93 de ani, într-o închisoare din Berlin (n. 1894).
Rudolf Hess a fost unul dintre primii susținători ai lui Adolf Hitler. A intrat în 1920 în Partidul Nazist, iar în 1923 a fost închis împreună cu Hitler după puciul eșuat de la München. Aici a devenit un adept fanatic al nazismului dar și cel mai bun prieten al lui Hitler. În 1933, Hitler l-a desemnat Führer adjunct, iar în 1934, l-a desemnat al doilea pe lista de succesiune după Göring.
Hess este și în prezent unul dintre cele mai controversate personaje din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La 10 mai 1941, în ajunul declanșării ofensivei Germaniei naziste împotriva URSS, numărul doi în Partidul Muncitoresc German Național-Socialist (NSDAP) a zburat cu un avion în Scoția, într-o misiune ce declanșează și astăzi aprinse controverse între istorici.
A zburat Hess în Anglia fără știrea lui Hitler? Urma să se negocieze un armistițiu între Anglia și Reich-ul German? A fost atras Hess într-o capcană de către englezi? De ce a fost izolat Hess de către englezi și ținut ascuns?
În 1990, colonelul Igor Frelin din KGB a făcut câteva declarații excepționale, din care rezultă că Rudolf Hess a mers în Marea Britanie pentru a-i transmite lui Churchill din partea lui Hitler două propuneri: dacă Marea Britanie rămânea neutra, Germania urma să înceteze bombardamentele aeriene și britanicii își vor putea păstra întregul lor imperiu colonial și o poziție dominantă în Orientul Mijlociu. A doua viza intrarea în război a Marii Britanii alături de… Germania nazistă, urmând ca cele două țări să își adjudece la sfârșitul războiului o mare parte a lumii. Churchill a refuzat toate propunerile lui Hess.
„N-am acordat niciodată o mare importanță acestei escapade... Trei ani mai târziu, Stalin m-a întrebat care a fost totuși adevărul... Am avut impresia că el credea în existența unui complot care urmărea o invadare simultană a Rusiei de către Germania și Marea Britanie, complot care eșuase”, a afirmat, după mai mulți ani, Winston Churchill.
La 17 august 1987, Hess, a fost găsit spânzurat în închisoarea berlineză Spandau, unde era închis din 1966. În vârstă de 93 de ani, Hess era ultimul supraviețuitor din cercul apropiaților lui Adolf Hitler.