Calendar 15 iulie: 1410   Bătălia de la Grunwald: Cavalerii teutoni au fost învinși de forțele unite ale polonilor și lituanienilor jpeg

Calendar 15 iulie: 1410 - Bătălia de la Grunwald: Cavalerii teutoni au fost învinși de forțele unite ale polonilor și lituanienilor

📁 Calendar
Autor: Redacția

1015 - A murit marele cneaz Vladimir I al Kievului, cel care a adoptat pentru sine și pentru Rusia Kieveană creștinismul răsăritean, în anul 988, cu prilejul căsătoriei cu Ana de Bizanț, fiica împăratului Romanos al II-lea (n. 956).

1099 - Ierusalimul a fost cucerit, după lupte sângeroase, de cruciații conduși de Godefroy de Bouillon.

1240 - Bătălia de pe Neva: Armatele rusești conduse de cneazul Aleksandr Nevski al Novgorodului au învins respins invazia suedeză.

1410 - Bătălia de la Grunwald: Cavalerii teutoni au fost învinși de către forțele unite ale polonilor și lituanienilor, sprijiniți de ruși, cehi, moldoveni și tătari.

În bătălia de la Grunwald şi-a pierdut viaţa conducătorul teutonilor, Ulrich von Jungingen, noul lider al cavalerilor devenind Heinrich von Plauen cel Bătrân. La sfârşitul bătăliei, cele două părţi au încheiat o pace de trei zile pentru a-şi putea îngropa morţii ce şi-au găsit sfârşitul pe câmpul de luptă. Conform istoricilor, regele polon Vladislav II Iagello a greşit când a fost de acord cu armistiţiu de trei zile, considerat a fi prea lung. În zilele în care a fost pace, Cavalerii Teutoni au putut să se reorganizeze şi să reziste asediului  asupra Castelului Marienburg, organizat de polonezi, care erau spijiniţi de lituanieni şi moldoveni.

1497 - A început construcția bisericii Curții domnești de la Piatra Neamț, ctitorie a lui Ştefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504). Lucrările au fost finalizate la 11 noiembrie 1498.

1606 - S-a născut pictorul olandez Rembrandt van Rijn (d. 1669).

1799 - Ofițerul francez Pierre-François Bouchard a descoperit Piatra din Rosetta, o stelă egipteană din anul 196 î.Hr., care are trei inscripţii ale aceluiaşi text în trei limbi antice diferite. Folosind inscripţiile pietrei din Rosetta, Jean-François Champollion a reuşit să stabilească o metodă de traducere a scrierii hieroglifice.

1834 - Inchiziția Spaniolă a fost desființată, după 356 de ani de activitate.

1858 - Au fost tipărite în Moldova, primele mărci poștale. Acestea erau vestitele „Cap de bour” a căror primă emisiune cuprindea patru timbre.

1888 - Ziarul Adevărul, înființat de Alexandru Beldiman, a apărut la București.

1904 - A murit dramaturgul rus Anton Cehov (n. 1860).

1955 - 18 laureați ai Premiului Nobel au semnat o declarație împotriva armelor nucleare; mai târziu declarația a fost semnată de alți 34 laureați Nobel.

1962 - Reprezentativa feminină de handbal a României a cucerit titlul suprem la cea de-a doua ediție a Campionatului Mondial, desfășurat în România, între 8 și 15 iulie.

1964 - S-a înființat, la București, studioul cinematografic „Animafilm”.

1997 - Designerul italian de modă Gianni Versace a fost asasinat de un criminal în serie, în casa sa din Miami Beach (n. 1946).