Calendar 15 ianuarie: 1850   S a născut poetul Mihai Eminescu jpeg

Calendar 15 ianuarie: 1850 - S-a născut poetul Mihai Eminescu

📁 Calendar
Autor: Redacția

69 - Împăratul roman Galba  a fost asasinat. Otho  a fost proclamat împărat roman dar după trei luni se va sinucide.

1622 - S-a născut dramaturgul francez Molière (d. 1673).

1759 - S-a deschis The British Museum.

1850 S-a născut poetul Mihai Eminescu.

Născut pe 15 ianuarie 1850, la Botoșani, Mihai Eminescu (Eminovici) îşi petrece primii ani de viaţă la Ipoteşti, urmează şcoala de la Cernăuţi şi debutează în 1866 cu opoezie dedicată profesorului său de limba română („La mormântul lui Aron Pumnul”). Lucrează ca sufleor şi copist la teatru, între 1869 şi 1871 studiază filosofia şi dreptul la Viena, iardin 1872 este student la Berlin. Întors în ţară, în 1874, devine director la Biblioteca Centrala din Iaşi şi apoi revizor şcolar. Intră în redactia ziarului Curierul de Iasi şi publică în Convorbiri literare. Din 1877 se mută în Bucureşti, ca redactor al ziarului Timpul, unde desfăşoară o intensă activitate jurnalistică. Eminescu se îmbolnăveşte grav în 1883 şi moare pe 15 iunie 1889, după o lungă suferinţă. Doar o mică parte a creaţiei sale literare i-a fost publicată în timpul vieţii, cea mai mare parte a operei rămânând în manuscris şi fiind predată de Titu Maiorescu Bibliotecii Academiei Române.

1870 - O caricatură realizată de Thomas Nast pentru Harper's Weekly simbolizează, pentru prima dată, Partidul Democrat cu un măgar („A Jackass Live Kicking a Dead Lion”).


magar jpg jpeg

1913 - A fost inaugurată prima linie telefonică dintre Berlin şi New York.

1929 - S-a născut pastorul baptist nord-american Martin Luther King Jr., activist politic şi militant pentru apărarea drepturilor civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, (d. 1968).

1943 - Mihai Antonescu, viceprim-ministru şi ministru de externe al României propune omologului său italian, contele Galeazzo Ciano, ieşirea simultană din război a Italiei, României şi Ungariei. Propunerea va fi repetată în vara aceluiaşi an, fără rezultate.

1947 - Elizabeth Short (supranumită ”Dalia neagră”) a fost asasinată. Cazul ei a devenit foarte mediatizat în SUA din cauza naturii infracţiunii, corpul ei fiind găsit extrem de mutilat, tăiat în jumătate la nivel pelvian şi golit de sânge.

1951 - Curtea cu juri din Augsburg a condamnat-o pe Ilse Koch, soţia primului comandant al lagărului de concentrare Buchenwald, la închisoare pe viaţă pentru incitare la crimă şi abuz fizic sever.

1959 - Fidel Castro şi-a asumat funcţia de premier al guvernului cubanez.

1970 - Muammar al-Gaddafi a fost proclamat premier al Libiei.

1971 - În Egipt, a fost inaugurat barajul de la Assuan.

1999 - A cincea mineriadă: Greva minerilor din Valea Jiului este declarată ilegală.