Calendar 12 martie: 1961   Echipa de handbal masculin a României a devenit pentru prima dată campioană mondială jpeg

Calendar 12 martie: 1961 - Echipa de handbal masculin a României a devenit pentru prima dată campioană mondială

📁 Calendar
Autor: Redacția

604 - A murit papa Grigore cel Mare.

1838 - Din inițiativa și sub conducerea lui George Bariț, la Brașov, a apărut „Gazeta de Transilvania”, primul ziar politic românesc din Transilvania. Și-a încetat apariția în 1946, din cauza presiunilor comuniste.

1870 - Infantele Enrique, Duce de Sevilla și fratele regelui-consort al Spaniei, a fost ucis într-un duel pe Antoine d'Orléans, duce de Montpensier, care spera la tronul spaniol.

1885 - S-a născut prozatorul Mateiu Caragiale, primul fiu al dramaturgului Ion Luca Caragiale (d. 1936)

1913 - A fost fondat orașul Canberra, capitala Australiei.

1930 - Mahatma Gandhi a condus un marș de 200 de mile (350 km), cunoscut sub numele de „Marșul Sării”, pentru a protesta față de monopolul britanic în comerțul cu sare.


Marsul sarii jpg jpeg

1938 - Anschluss Österreich: Germania Nazistă a anexat Austria.

1947 - În mesajul adresat Congresului SUA, președintele Harry Truman a prezentat programul politicii externe, cunoscut sub denumirea „Doctrina Truman”.

1961 - Echipa de handbal masculin a României a câștigat campionatul mondial din RFG după ce a învins în finală echipa Cehoslovaciei cu scorul de 9-8 și a devenit pentru prima dată campioană mondială.

Orice istorie a handbalului scrisă în lume conţine fără excepţie referiri şi, uneori, pagini întregi dedicate handbalului românesc. Atunci când vine vorba despre odiseea acestui sport pe plan internaţional, o lume întreagă cunoaşte, într-o măsură mai mare sau mai mică, povestea ascensiunii postbelice fulminante a României până la nivelul de dominare mondială. De altfel, Cartea Recordurilor a consemnat performanţa istorică a naţionalei masculine de handbal a României, care devenea, în 1974, prima din lume care câştiga de 4 ori Campionatul Mondial.

Marile realizări internaţionale ale României în această ramură sportivă nu se datorează unor conjuncturi favorabile, ci activităţii sistematice de organizare şi cristalizare a unei concepţii proprii de joc, viitoarea şcoală românească de handbal, care precede cu decenii momentul cuceririi primelor titluri mondiale de către ţara noastră, la feminin în 1956 şi la masculin în 1961. Acest parcurs de excepţie a valorizat rădăcinile adânci ale handbalului românesc, întinse până în interbelic şi reprezentate de reputaţii specialişti saşi din Ardeal ai handbalului în 11.

Cucerirea de către echipa naţională masculină a României a primului titlu mondial la handbal în 7, în 1961, după cele două anterioare la handbal în 11 aduse de naţionala feminină, în 1956 şi 1960, va deschide o eră de supremaţie a handbalului românesc în lume timp de aproape un deceniu şi jumătate. 

Foto sus: Handbalistul român Hans Moser înscrie împotriva Cehoslovaciei în finala Campionatului Mondial din 1961 (sursa: International Handball Federation)

1965 - A murit criticul și istoricul literar George Călinescu (n. 1899).

1999 - A murit violonistul Yehudi Menuhin, elev al lui George Enescu (n. 1916).