Calendar 11 septembrie: 2001   Turnurile gemene din complexul World Trade Center din New York s au prăbușit după ce au fost lovite de două avioane deturnate de teroriști Al Qaeda  jpeg

Calendar 11 septembrie: 2001 - Turnurile gemene din complexul World Trade Center din New York s-au prăbușit după ce au fost lovite de două avioane deturnate de teroriști Al-Qaeda

📁 Calendar
Autor: Redacția

1792 - Faimosul diamant „Hope” a fost furat împreună cu alte bijuterii ale coroanei franceze de un grup de şase hoţi care au intrat în depozitul regal, în timp ce regele Ludovic al XVI-lea şi familia sa erau închişi în Tour du Temple, în timpul Revoluţiei franceze.

1861 - S-a născut Erich von Falkenhayn, şef al statului major german în Primul Război Mondial, până în august 1916, când a fost înlocuit de generalul Paul von Hindenburg (d. 1922)

1878 - Agenţia diplomatică română de la Viena a fost ridicată la rangul de legaţie, devenind prima legaţie a României în străinătate. Ion Bălăceanu a devenit primul ambasador român în străinătate.

1940 - S-a dizolvat Partidul Naţiunii, partidul „unic şi totalitar” aflat sub conducerea supremă a regelui Carol al II-lea.

1971 - A murit Nikita Hruşciov, înlocuitorul lui Stalin la conducerea Uniunii Sovietice, îndepărtat din funcție în 1964 (n. 1894)

1973 - Președintele chilian Salvador Allende a murit împușcat, în timpul unei lovituri de stat conduse de generalul Augusto Pinochet. Acesta din urmă a instalat un regim dictatorial, rămânând la putere până în 1990.

1989 - Ungaria a deschis Cortina de Fier, pentru a permite germanilor din RDG aflaţi în concediu în Ungaria să treacă în Austria și să se refugieze în RFG.

2001 - Aproape 3.000 oameni au murit în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie din SUA. Trei avioane deturnate de teroriști au distrus turnurile gemene din complexul comercial World Trade Center (WTC) din New York şi o parte din clădirea Pentagonului din Washington D.C., ce adăposteşte Departamentul Apărării şi Statul Major General al Forţelor Armate ale SUA. 

În dimineaţa zilei de 11 septembrie 2001, 19 terorişti Al-Qaeda au deturnat patru avioane comerciale de pasageri. Teroriştii au preluat controlul avioanelor, prăbuşind două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, omorând persoanele de la bord şi mulţi alţi oameni care lucrau în clădiri. Ambele clădiri s-au prăbuşit în decurs de două ore distrugând şi avariind şi alte clădiri din jur. Teroriştii au prăbuşit un al treilea avion în clădirea Pentagon din Arlington, Virginia, lânga Washinton D.C.

Al patrulea avion s-a prăbuşit pe o câmpie de lângă Shanksville în zona rurală a statului Pennsylvania, după ce unii dintre pasageri şi membrii ai echipajului au încercat să recâştige controlul avionului pe care teroriştii îl îndreptaseră spre Washinton D.C.. Nu au existat supravieţuitori ai zborurilor. În urma atacurilor au murit cu aproximaţie 3000 de oameni, inclusiv teroriştii. Statele Unite au răspuns la aceste atacuri lansând un “Război împotriva terorismului”, invadând Afganistanul pentru a înlătura de la putere regimul dictatorial al Talibanilor, care adăposteşte terorişti Al-Qaeda.